Антон Андонов: Имотният пазар ще се успокои през 2018 година

7961
Антон Андонов: Имотният пазар ще се успокои през 2018 година

Тенденциите, на които станахме свитедели през 2017, се затвърждават и през тази година. Цените в големите градове продължават да вървят нагоре, заяви пред камерата на Profit.bg изпълнителният директор на ЕРА България Антон Андонов. 
 
По думите му през последната година поскъпването на жилищата средно за страната е с 8%, като за София е с 9%, в Пловдив - 12%, Варна - 9%, Бургас - 6%, Русе - 16% и в Стара Загора - 9%. Той прогнозира, че цените ще продължат да се повишават и през тази година, но разликата спрямо миналата е, че пазарът ще започне да се успокоява. 
 
Той сподели, че в София традиционно пазарът е най-силен заради продължаващата вътрешна миграция към столицата. "Тази година са интересни кварталите, в които се разработва третия лъч на метрото. Квартал Овча купел например е във фокуса на купувачите", коментира още Андонов. 
 
На въпроса кой "диктува" условията на пазара в момента - купувачите или продавачите, той отговори, че предлагането засега остава по-слабо от търсенето. По думите му купувачите търсят имоти, които пазарът все още не може да им предложи, но се очаква през 2018 година да стартират нови проекти, които да задоволят част от търсенето. Директорът на ЕРА България обаче уточни, че ефектът от тях няма да се усети веднага, защото цикълът на изграждане на един строителен проект е между две и три години в зависимост от неговия мащаб. 
 
Според него продавачите на вторичния пазар продължават да имат високи очаквания за цените, защото сравняват ситуацията с тази от предходната година. Той обаче е на мнение, че тази тенденция ще бъде коригирана във времето с излизането на пазара на новопостроените сгради. 
 
Според Андонов между първичния и вторичния пазар все още не се отворила голяма "ножица" и разминаването в цените не е голямо. Разликите за по-осезаеми между различните класове имоти. "В луксозния сегмент на пазара сме свидетели на все повече и все по-атрактивни комплекси, които намират реализация на цени между 20 и 40% над средните за дадения район. Но като цяло цените на имотите в строеж са почти такива, каквито и на готовите жилища", коментира той. 
 
По отношение на приликите и разликите между имотния пазар в България и този в останалите европейски държави, Андонов заяви, че от 14-те страни, в които оперира ЕРА, цените на имотите растат в 12, а само в две отчитат спад - Чехия и Швеция. "Що се отнася до лихвите по ипотечните кредити обаче, вече има пет европейски държави, в които се очаква те да започнат да нарастват през тази година - Белгия, Чехия, Франция, Германия и Швеция", заяви той и припомни, че в България се наблюдава устойчива тенденция на падащи лихви през последните няколко години. 
 


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg