Арх. Павел Янев, All In Studio: Автоматизацията в къщите е задължителна

6913
Арх. Павел Янев, All In Studio: Автоматизацията в къщите е задължителна

© Profit.bg

„Най-добрият начин и време за внедряването на умни решения в дома е когато имотът вече е налице, има идеен проект за проектиране и проекто-бюджет.

Този бюджет ние го гледаме като пицата на Дянков и определяме колко пари ще се отделят за фасада, изолация, дограма, инсталации, ОВК, електро, автоматизация, стени и т.н.“.

Това каза арх. Павел Янев, основател на ALL IN STUDIO, по време на участието си в панел „Красив дом“, част от първото издание на „Домът на бъдещето“, организирано от Profit.bg и подкрепено от Novini.bg, Woman.bg и Idei.bg.

Архитектът допълни, че още на първоначален етап ние - заедно с инвеститора, който притежава имота, преценяваме дали и колко пари искаме да вложим в проекта.

Когато имаме тази информация, се обръщаме към тях и питаме за желанието на клиента. Нашата работа е да синхронизираме желанието на инвеститора, това, което може да се направи и бюджетът да излезе.


Според Янев „когато бюджетът не е безкраен, ние сме длъжни да проектираме така нещата, че да се съобразим с него и след това в полза на потребителя“.

Кое прави един дом модерен?

Модерно за мен, за вас и за някой друг е съвсем различно. Какъв е трендът – също може да е различен. Трендът не идва от потребителите или от нас, архитектите. Трендът идва от модата, тъй като това, което се вижда на ревюто пролетта, след 5-6 месеца влиза и в интериора, каза още арх. Янев.

Според него през последната година бяха модерни неща, които са били на мода през 50-те и 60-те години на миналия век.

„Големите компании и брандове, за да продават своите продукти, правят едни мултимилионни проучвания. Тези проучвания излизат с данни за цветовете, които ще харесват хората в следващите месеци – например черно и бяло. По този начин в следващите 6-9 месеца или 1 година се върти навсякъде – от опаковки за храна, интериор, възглавнички, фасада и т.н“, каза Янев.

Основателят на All In Studio каза, че един умен дом не може да не е свързан с ОВК (бел. ред. съкращение от отопление, вентилация и климатизация), тъй като, малко или много, едното без другото не може.

Това, което се вижда напоследък като тенденция, е, че има нужда къщите, домовете и офисите да имат постоянен приток на свеж въздух. Така че тяхната ОВК инсталация прави комфорта вътре в жилището. Архитектурата или това, което е модерно, няма особено значение. От значение са хората как се чувстват вътре и да им е удобно. Трендът „на хората да им е удобно“, ще е вечен.

Трендът в къщите е да има още няколко спални. Хората масово се изнасят от града, каза още Янев.

Според него автоматизацията в къщите е задължителна, докато в жилищата по 100 кв. м понякога е излишна.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg