Без ръст в цените на имотите през 2017 г.

9637
Без ръст в цените на имотите през 2017 г.

Активна ще бъде 2017 година за пазара на жилищни имоти в страната. Средният обем на сделките ще се покачи с около 3-4% за страната, а в София – с поне 7-8%.

На ръст в цените няма да станем свидетели, с изключение на отделни райони на столицата, където покачването няма да надвиши 2-3%. Такава картина очертават от АДРЕС Недвижими имоти в прогнозата си за идните 12 месеца.

Продавачите ще са един от основните двигатели на ръста в активността. През 2016 г. тяхната роля бе заглушена поради неправилната им преценка на офертните цени – нивата, предложени от някои собственици, надвишаваха пазарните, което бе предпоставка много имоти да останат дълго на пазара без да се стига до сделка.

Догодина и на продавачите ще се наложи да се съобразят с пазарните реалности при определянето на цените. И макар инвеститорите и новото строителство да продължат да бъдат сериозен конкурент, собствениците, които искат да продават, ще са фактор в ръста на броя сделки.

На пазара се очаква да се активират и нова група продавачи – тези, купили с инвестиционна цел в първите години на новото строителство. Време е да излязат на пазара, за да реализират печалба. Това са индивидуални инвеститори, избрали да се възползват се от началните ниски цени на новите сгради преди около 2 години.

Днес те разбират, че е време да се опитат да продадат имотите си. Покачване в ценовите нива не се очаква, като единствено в някои райони на София ще има известен ръст. Той обаче ще бъде в рамките на 2 до 3%. Това ще бъдат кварталите, в които се планира или изгражда следващата линия на метрото, както и част от традиционно желаните южни и източни райони.

Очакванията, че Федералният резерв ще вдигне основния лихвен процент, може да се отрази и на лихвите у нас, но това по-скоро е вероятно да повлияе в дългосрочен план.

Към момента тенденцията в страната ни е към допълнителен спад на лихвите по ипотеките, но желаещите да изтеглят ипотека трябва да бъдат внимателни – понижението е бавно и плавно, а тенденциите в глобален план могат да обърнат посоката към ръст.

Какви ще са лихвите по кредитите през 2017 г. Вижте мнението на Тихомир Тошев, управител на Кредит Център

Раздвижване се очаква и в другите големи градове в страната, посочват още от имотната агенция.

За разлика от 2016 година, когато активността беше концентрирана основно в София, догодина очакванията са за видима активност в Пловдив, Варна, Бургас. През последните години в тези градове настъпиха редица инфраструктурни подобрения, което накара инвеститорите да обърнат поглед натам.

Развиващите се икономики в тези градове, увеличаването на работните места, инвестициите в бизнес имоти ще дадат първото си отражение и на жилищния пазар през 2017 г.

От АДРЕС очакват ръст в броя на сделките с около 3-4%, особено в Пловдив и Бургас, които най-отчетливо разгърнаха бизнес потенциала си през последните година-две. Интересът в големите градове ще бъде насочен предимно към двустайни жилища, с добре уреден транспорт и комуникация и на кратко разстояние от активните бизнес зони.

Купувачите ще бъдат предимно млади хора на средно високи позиции и със стабилни доходи, а малко над половината сделки ще се сключват с ипотечни кредити. Те ще са на възраст 25-35 г., купуващи първи дом, както и нуждаещи се от по-голямо жилище, с оглед на нарастването на броя членове на семейството.

Също така ще са налице и дългогодишни наематели, решили се да станат собственици, както и купувачи с чисто инвестиционни намерения.

Има вероятност в околностите на тези градове да се появят и софийски купувачи, които да търсят имот тип „втори дом“ в провинцията. Напоследък тенденцията жители на столицата да търсят варианти за живот или отдих в селата стана по-отчетлива.

Обект на интерес в този сегмент ще бъдат по-скоро къщите във вилните зони на малките населени места. Съществени промени в ценовите нива в големите градове също няма да се случат, прогнозират още от АДРЕС.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

анализтор
# 0
22:06 | 27 June 2017
Започва отрезвяване на пазара и спукване на балона с нереално високи и измислени цени- Пазара в България не е атрактивен. Тенденцията е да се продават имоти купени за инвестиция и напускане на страната. Голямото предлагане ще задържи пазара, а през последното тримесечие се очаква спад на продажните цени с 15 %. През 2018 ще се купуват предимно луксозни имоти , останалата търговия ще замре до уравновесяване на пазара на цени около 2013 г
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg