Бумът в цените на имотните пазари по света продължава

4268
Бумът в цените на имотните пазари по света продължава

© Pixabay.com

Пазарите на имоти в световен мащаб изпращат една невероятна година. Цените на жилищата скачат по целия свят, като ръстът в САЩ, Европа и Азиатско-тихоокеанския регион е особено силен.

Въпреки пандемията имотните пазари процъфтяват както никога досега, се казва в доклад на Glоbal Property Guide.

От началото на годината до третото тримесечие реалните цени на имотите (т.е. цените с отчетена инфлация) нарастват в 43 от 55-те имотни пазара, които са публикували данни досега.


Цените на имотите отчитат силен ръст в европейски страни като Турция, Германия, Словакия, Австрия и Нидерландия.

Азиатско-тихоокеанският регион набира сила, като впечатляващо представяне там отчитат имотните пазари на Виетнам, Нова Зеландия и Тайван.

Въпреки че страната е епицентър на заразата от коронавирус, бумът на имотния пазар в САЩ видимо продължава. Индексът S&P/Case-Shiller, който следи цените на имотите в 20-те най-големи метрополисни района в САЩ, нараства с 5.51% за годината до третото тримесечие на 2020 г. (с отчетена инфлация), като ръстът се ускорява рязко в сравнение с предходната година, когато е бил 1.46%.

Най-силно представящите се имотни пазари в световен мащаб в доклада на Glbal Property Guide са Турция, където цените на имотите бележат ръст от 13.96%, Витнам (+13.83%), Нова Зеландия (+13.77%), Германия (+12.44%) и Словакия (+10.1%).

На противоположния полюс с най-голям спад в цените на имотите на годишна база са Египет (-22.31%), Черна гора (-21.99%), Камбоджа (-7.88%), Дубай (-4.88%) и Саудитска Арабия (-3.51%).

На общо 34 от имотните пазари по света, за които има данни до момента, ръстът в цените се ускорява през третото тримесечие на 2020 г., докато само на 21 той се забавя, според Global Property Guide.

Обемите от сделки бележат ръст отново, в някои държави по-сериозно, подкрепени от рекордно ниските лихвени нива и количественото улесняване. Търсенето за имоти извън градовете също е голямо. 

Имотният бум в Европа продължава, като три от петте най-силни пазара в глобалното проучване на Global Property Guide са в Европа – Турция, Германия и Словакия. Цените на имотите пък са се повишили на 23 от 25-те жилищни пазара в Европа, за които има данни за годината до третото тримесечие на 2020 г.

Имотният пазар Турция продължава да бележи ръст, подкрепен от голямото търсене, както от местни, така и от чуждестранни инвеститори.

Как ще се променят лихвите по кредитите през 2021 г.?Вижте прогнозата на Кредит Център

 

Индексът на цените на имотите в страната скача с рекордните 13.96% за годината до третото тримесечие на 2020 г., след като в предходната година отчете понижение от 2.19% на годишна база.

Обезценяването на турската валута в последните месеци прави имотите много атрактивни за чужденците и привлича много купувачи от Персийския залив. През първите десет месеца на 2020 г. продажбите на жилища в Търция нарастват с 27% на годишна база до 1.28 милиона броя, според официалната статистика в страната.

Бумът в цените на имотите в Германия продължава с пълна сила. Средната цена на апартаментите там нараства с цели 12.14% на годишна база през третото тримесечие на 2020 г. На тримесечна база ръстът е от 4.55%.

Търсенето на жилищни имоти в Германия остава голямо, благодарение на ниските лихви, урбанизацията и доброто финансово състояние на домакинствата. В последните години мигрантската криза и силната икономика засилиха търсенето.


 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg