Commerzbank: Опасността от имотен балон в Европа е реална

1413
Commerzbank: Опасността от имотен балон в Европа е реална

© Pixabay

Еврозоната е изложена на риск от нов имотен балон в резултат на експанзивната парична политика от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), предупреждават анализатори на Commerzbank.

Следващата среща на ЕЦБ е на 6 юни, като на нея вероятно ще бъде взето решение за детайлите около третото издание на програмата за Целевите операции по дългосрочно рефинансиране (ЦОДР-III).

ЦОДР предоставя на банките дългосрочно финансиране при атрактивни условия с цел те да бъдат насърчени да кредитират реалната икономика.


Към ЕЦБ бяха отправени призиви за стимулиращи мерки с цел подпомагане на анемичната европейска икономика и третият кръг на ЦОДР представлява продължение на експанзивната й политика.

“Предвид ниската инфлация, някои политики често биват представяни като безплатен обяд,” се казва в доклад на икономистите от Commerzbank Ралф Солвеен и Йорг Крамер.

“Въпреки това, експанзивната политика на ЕЦБ си има цена и тя идва под формата на по-скъпи имоти, които вече са факт в някои държави и опасността от имотен ценови балон е реална.”

Нарастващи цени на имотите

От Commerzbank подчертават, че цените на имотите нарастват бързо в повечето страни от еврозоната, в това число в големите икономики като Германия, Белгия и Франция. С ръст от около 4.5% през 2018 г., Германия е малко над средното ниво по отношение на повишението на цените на имотите, докато Словения и Латвия отчитат двуцифрено увеличение в процентно изражение. Имотите в Португалия, Нидерландия и Люксембург поскъпват с почти 10%.

Въпреки това, анализаторите от Commerzbank очакват, че лихвите на ЕЦБ ще останат на отрицателна територия в обозримо бъдеще, което допълнително ще увеличи опасността от имотен балон.

“Съотношението между цените на имотите и наемите, което е често използван индикатор за оценката на имотите, се повишава с над 10% от 2015 г. Това е с по-малко от 5% под нивото от началото на 2008 г., когато имотните пазари в някои страни от еврозоната бяха формирали значителни балони,” се казва в доклада.

От Commerzbank очакват, че ако ЕЦБ запази паричната си политика до края на 2020 г., средните цени на имотите ща надхвърлят нивата отпреди кризата, пише CNBC.

Намаляващи задължения и липса на имотен бум

Солвеен и Крамер посочват, че силата на ефекта от спукването на имотния балон върху реалната икономика зависи, отчасти, от степента в която нарастването на цените на имотите е съпътствано от увеличаващите се задължения и строителния бум.

Еврозоната като цяло все още не е в тази позиция, според анализаторите, като съотношението на дълга на домакинствата към БВП падат устойчиво в по-голяма част от еврозоната, въпреки че Белгия и Франция са изключения.

Не може, също така, да става въпрос и за имотен бум, според икономистите, а делът на инвестициите в жилищно строителството от БВП на еврозоната сега е значително по-нисък в сравнение с началото на 2008 г.

“Ситуацията е малко по-различна в Германия, където повишението на цените в последните години бе придружено от рязко увеличение на инвестициите в строителството и сега в строителния сектор се наблюдават все повече забавяния ,” отбелязват от Commerzbank.

“Въпреки това, делът на инвестициите в жилищно строителство от GDP все още е по-нисък отколкото в началото на еврозоната, а по онова време в Германия със сигурност не е имало строителен бум.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg