Домът ви може да бъде екологичен и този стартъп го доказва

1972
Домът ви може да бъде екологичен и този стартъп го доказва

© Aro Homes

Според изчисления строителството на жилища отговаря за голяма част от въглеродните емисии в световен мащаб - почти ¼ от тях. Именно поради това стартъп компании търсят решение, предлагайки екоустойчиви принципи на строеж. За една от тях - Aro Homes - е напълно реалистично да бъде построена къща, която има нулево потребление на енергия и 50% по-малко потребление на вода, пише Fast Company. Следвайки нейните принципи на работа, може да трансформирате собствения си дом или да построите нов.

Наблюденията на компанията сочат, че съвременното еднофамилното жилищно строителство е неефективно и екологично изостанало в сравнение с търговските и многофамилните имоти и това трябва да се промени. Подкрепена от инвеститори, които вярват, че стартъпът има потенциала да направи трансформация в сектора, вчера Aro Homes получи финансова инжекция от 21,1 млн. долара. Нейната философия за промяна включва няколко компонента.

Компанията планира да закупи стари, порутени, неефективни жилища и да ги замени с нови сгради. Преди това обаче тя ще оцени потенциала им за трансформация. За целта Aro Homes ще използва софтуер, с чиято помощ може да се идентифицират подходящите имоти. Оценяват се фактори като ориентация спрямо слънчевата светлина, наличие на дървета, което може да се отрази върху потреблението на енергия, и т.н. Набор от функции ще помогне при новите жилищни сгради да се намалят емисиите по време на употреба.


Електрически термопомпи и камини ще осигурят отопляването. Всички високоефективни уреди ще работят на електричество, а не с изкопаеми горива. Изолация, прозорци и LED светлини с ниско напрежение ще допринесат за по-малкото потребление на енергия. Същевременно новите жилища ще генерират енергия с помощта на соларни панели и батерии, която ще бъда насочвана обратно към електрическата мрежа.

Къщите също така ще бъдат проектирани да връщат водата от тръбите, така че тя да може да се използва повторно.

Седемте най-замърсяващи планетата индустрииВъв всяка една от тях всеки може да направи промяна в навиците си в името на околната среда и здравето

Типът строителство е другият фактор, който ще допринесе за намаляването на въглеродния отпечатък. Частично жилищата ще бъдат предварително изградени. Самите сгради ще бъдат модулни, което ще спомогне за намаляване на обема на строителните отпадъци, които се генерират в процеса на строеж. Самият той ще бъде съкратен от 18 месеца до само 3 месеца.

За разлика от традиционния процес на строителство с предприемачи, архитекти, главни изпълнители и брокери, „ние притежаваме и контролираме процеса от край до край, казва съизпълнителният директор на компанията Карл Гиш, който преди това е работил в Amazon и Dyson.

Сега Aro Homes започва работа по първата си фабрика в Сакраменто и планира да завърши първите си домове в Силициевата долина в началото на следващата година. В плановете й е да изгради още фабрики и да стъпи на нови пазари.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg