Downtown Circle - огромният самодостатъчен пръстен в центъра на Дубай

2102
Downtown Circle - огромният самодостатъчен пръстен в центъра на Дубай

© instagram.com/znera.space/

Архитектурната компания Znera Space създаде радикална концепция, която ще промени силуета на Дубай.

Проект, озаглавен Downtown Circle, предвижда изграждането на 550-метров пръстен около Бурдж Халифа. Дизайнерите се надяват той да разклати традиционните схващания за затворени комплекси и жилища в небостъргачи. Освен това ще бъде устойчив и самодостатъчен.

Поразителният мащаб на структурата ясно личи от илюстрациите. Идеята е тя да обхване целия център на Дубай в периметър от 3 км.


Пръстенът ще бъде разделен на по-малки единици, в които ще има жилищни площи, както и обществени, търговски и културни пространства.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ZNera (@znera.space)

Амбициозният проект е изготвен от Наймус Чоудри и Нилс Ремес, съоснователи на Znera Space. Те често се фокусират върху експериментална архитектура, която изследва и адресира социалните граници и проблемите на околната среда.

Проектът Downtown Circle е създаден по време на пандемията. Именно тя поражда идеята за преосмисляне на начина, по който живеем в градовете, особено в небостъргачите.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ZNera (@znera.space)

В концепцията се залага на създаването на вертикален град, пише The National News.

Когато Covid-19 удари тежко, мислихме много за пригодността и как можем да променим нещата и как можем да създадем по-добро градско планиране. Разгледахме аспекти като изхвърляне на боклук, производство на храни, проблеми с трафика, замърсяване. Събрахме всички тези неща и измислихме концепцията, споделят дизайнерите.

Downtown Circle е на пет нива и ще се крепи от пет колони, вградени в земята.

Масивният участък на самия кръг ще бъде съставен от два основни пръстена, обединени от непрекъснат зелен пояс, наречен Skypark, който вертикално свързва етажите един с друг, създавайки триизмерна градска зелена екосистема.

В началото ви споменахме, че проектът цели самодостатъчност. Без селско стопанство тя е невъзможна.

Qiddiya - първият аквапарк в Саудитска Арабия за 750 млн. долара Амбициозният проект изглежда въодушевяващо и подсказва какво може да очакваме от водните забавления и туризма в бъдеще

“Белият дроб” на структурата е Skypark. Той ще включва, колкото и да е невероятно, блата, водопади, тропическа растителност и разнообразна флора.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ZNera (@znera.space)

По план трябва да има зони за събиране на дъждовна вода, слънчева енергия и система за съхранение на въглерод и филтриране на замърсителите от въздуха като част от градската екосистема.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ZNera (@znera.space)

Има идея за трамвай по външния периметърен пръстен. Двадесет просторни капсули, пътуващи със скорост до 100 километра в час, ще транспортират пътници около Downtown Circle, като същевременно ще предлагат 360-градусова гледка към града.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg