Два нови мола ще отворят врати у нас през 2018 г.

10938
Два нови мола ще отворят врати у нас през 2018 г.

През 2017 г. на пазара на бизнес имоти у нас са реализирани сделки за над 1 млрд. евро, включително терени за строителство. Общият обем на транзакциите с доходоносни имоти достигна 870 млн. евро, от които делът на търговските площи е над 680 млн. евро.

Това показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton, които бяха представени на пресконференция днес.

Експертите отчитат ръст на строителната активност във всички сегменти на пазара на бизнес имоти, което е следствие от стабилния икономически растеж и добрите макроикономически показатели.

„В резултат на това очакваме през 2018 г. на пазара да излязат значителен обем нови офисни, търговски и индустриални площи“, коментира изпълнителният директор на Cushman&Wakefield Forton Михаела Лашова.

С покупката на 7 големи мола в София и в страната инвестиционният пазар през 2017 г. мина под знака на търговските площи.


Годината обаче не беше белязана от откриването на нито един нов обект мол или ритейл парк. През настоящата година обаче се очаква да отворят два нови проекта, които ще добавят още 75 000 кв. м търговски площи към предлагането на пазара.

Това са Delta Planet Mall във Варна и Plovdiv Plaza в Пловдив.

В София се работи активно по проектите на Garanti Koza, но нови търговски площи тази година не се очакват. „Проектът на Garanti Koza се очаква да бъде по-различен от всичко, коието има в момента на пазара, с повече открити и зелени площи, с изживяване, обърнато към клиента“, каза Иван Граматиков, мениджър Офис площи.

По думите му като цяло заетостта в софийските молове през последното тримесечие на 2017 г. остана около 90%, докато в по-малките населени места тя варира в много широк диапазон – от 60 до 100%.

По отношение на наемните цени, Граматиков каза, че в столицата първокласни площи се задържат на 31 евро/кв. м, но промените в собствеността на водещи проекти и добрия наемен пазар се очаква да доведат до лек ръст през следващите месеци.

Какъв имот купуват 5 млн. долара по света?Тази цена се смята за най-ниския праг за луксозен имот

По-осезаем ръст отбелязват наемите на търговските улици, като за магазин за мода с добра локация и площ между 100 и 200 кв. м средният наем е 48 евро/кв. м.

2018 година се очаква да донесе ръст на пазара на офиси. През миналата година той е бил най-активен, като отдадените площи са били малко под 200 000 кв. м. „Това е рекорд за пазара до момента и е ръст с 46% спрямо обема от 2016 г.“, коментира Михаела Лашова.

Само през последното тримесечие са отдадени 64 109 кв. м площи, което превръща края на 2017 г. в най-силния период от 2008 г. насам. Основен източник на активност са IT секторът и центровете за споделени услуги, които остават ключови наематели на пазара.  

Въпреки големите проекти, като City Tower и Millenium Center, които излязоха през 2017 г., общото предлагане се е увеличило с едва 117 000 кв. м. Единствената по-значима завършена офис сграда през последното тримесечие е Polygraphia Office Center, която добави 10 000 кв. м отдаваема площ в централните райони на София.

Като цяло недостигът на големи площи Клас А (над 2000 кв. м) остава, а горните проекти са почти изцяло отдадени под наем още преди разрешение за ползване.

През 2018 г. на пазара се очаква да излязат близо 180 000 кв. м нови офиси, чието строителство е започнало или е подновено през последните две години. За пренасищане на пазара обаче не може да се говори, тъй като около 40% от тези площи вече са договорени с наематели или са за собствено ползване.

Районът в и около Бизнес парк София, Цариградско шосе и около „Капитал Форт“ се утвърждават като най-предпочитаните офис локации. Лашова отбеляза и районът около Paradise Mall, където също бяха построени няколко офис сгради.

Общо офисите в строеж или в проект в столицата към момента са близо 440 000 кв. м, планирани за завършване до края на 2020 г. Очаква се през следващите години това да доведе до плавен ръст на незаетите площи и да постави под натиск наемите.

„За момента обаче пазарът е стабилен. Към края на 2017 г. средният дял на свободните площи в София е 9.6%, а офертните наеми в първокласни проекти са 13.5 евро/кв. м, като отбелязват 4% ръст през годината“, коментира изпълнителният директор на компанията.   

Ограниченото предлагане на качествени площи за складиране и логистика бе причина за относително малкия обем наемни сделки в София през 2017 г. Годината приключи с 20 600 кв. м отдадени площи в София, като в това число влизат само сделки над 1000 кв. м.

Сред по-големите наемни договори през последното тримесечие бе разширяването на TNT с 1070 кв. м в района на летището. Сред по-мащабните завършени проекти през тримесечието бе новата база на „Луфтханза Техник“, също в близост до летището.

През 2018 г. в София се очаква завършването на 50 000 кв. м нови логистични площи под наем, които ще раздвижат наемния пазар. Общо в строеж са над 220 000 кв. м, но по-голямата част от тези имоти са за собствено ползване или строителство по поръчка (built to suit).  

Относително слабото предлагане на качествени площи под наем и активното търсене задържаха дела на свободните площи складови и логистични площи в София под 1% за второ поредно тримесечие. Наемите на първокласни имоти остават стабилни около 4.5 евро/кв. м за столицата и близките индустриални зони.

Прогнозата на консултантската компания е, че новите проекти ще балансират пазарите на офисни и индустриални площи и ще доведат до стабилизиране на цените. По-противоречива е картината при търговските площи, където големите градове са относително наситени и за нови търговски центрове ще е по-трудно да пробият и да се наложат.

Консултантите подчертаха значението от навлизането на инвестиционни фондове от ЮАР на българския пазар, като очакванията са те да останат ключов играч на пазара и през 2018 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Dabe
# 0
08:05 | 18 May 2018
Какъв недостиг. 50% от офисите в София са празни
Basi
# 1
22:01 | 25 January 2018
Цяла статия за София. То бива инфантилизъм...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg