ЕК предупреждава за риск от балон на имотния пазар у нас

4429
ЕК предупреждава за риск от балон на имотния пазар у нас

© Pixabay.com

Цените на жилищата са се повишили в 25 страни членки на ЕС през 2016 г., като в България стойностите на индикатора са превишили допустимия праг, предупреждава Европейската комисия в доклада си за страните с прекомерни макроикономически дисбаланси, публикуван миналата седмица.

Цените на жилищата в България продължават да растат и през 2017 г. и възникват рискове за надценка, допълва комисията. Засега тя поставя страната ни в категорията на възстановяващите се страни от подценените цени на имотите заради предишните кризи.

Освен в България, през 2016 г. цените на имотите са нараснали с по-ускорено темпо от допустимото в Чехия, Ирландия, Латвия, Унгария, Австрия, Португалия, Румъния, Словакия и Швеция. Гърция, Италия и Финландия са единствените страни членки на ЕС с намаляващи цени на жилищата, като при първите две страни тенденцията продължава и през 2017 г.

В редица страни членки повишаването на цените на жилищата засилва натиска върху вече надценения жилищен пазар. Напрежението е особено видимо в Швеция и в по-малка степен – във Великобритания, Люксембург и Австрия, където силното повишаване на цените на жилищата през 2016 г. се прибавя към вече съществуващата надценка, отбелязва ЕК.

Бумът в жилищното строителство тепърва предстои Ако ви се струва, че бума на жилищно строителство у нас се намира в разгара си, то само почакайте идните няколко години

В някои страни членки продължаващата динамика в цените на жилищата се комбинира с динамика в ипотечните кредити, което предполага породени от кредитирането рискове от прегряване. Такъв е случаят в Словакия и Румъния, където растежът на ипотеките надхвърли 10% през 2016 г., на фона на ниски равнища на дългове на домакинствата.

ЕК посочва, че редица страни членки на ЕС трябва да бъдат подложени на трайно наблюдение с оглед възможно натрупване на макрофинансови рискове и последиците от тях, от гледна точка на разпределение на ресурсите и достъпност на жилищата.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...