Експерт, икономист и банкер споделят очакванията си за 2020 г.

8100
Експерт, икономист и банкер споделят очакванията си за 2020 г.

© Pixabay.com

Пазарът на ипотечни кредити в момента възлиза на 10 млрд. лв. и расте с по около 10% годишно. Това представлява нетно нарастване от около 1 млрд. лв., каза по време на VI-а национална конференция Inspire to Higher Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц Банк България.

Събитието, на което Profit.bg е медиен партньор, съвпада с професионалния празник на брокерите и агентите на недвижими имоти.

„Т.е. имаме 1 млрд. нови ипотечни кредити срещу 5 млрд. нови депозити, което е точно 20%. Това ще рече, че ежегодно банките финансират покупката на 10 000 апартамента. При 3-4 млн. домакинства това не е много“, каза още Заманов.


Предупрежденията на Българска народна банка ни казват да внимаваме какво правим, защото евентуалната нова криза след време ще се пренесе и у нас. Бъдете внимателни сега, защото кризата може да ви донесе загуби в бъдеще – така звучат думите им.

„Днес един на всеки 3-4 имота се купува с кредит“, допълни Заманов, който не очаква промяна в лихвените нива през 2020 г.

Според изпълнителния директор на КредитЦентър Тихомир Тошев днес средната вноска по кредитите е 800-900 лв. „При това говорим за икономика, която е с най-ниските доходи в ЕС“.

Днес лихвите по ипотечните кредити са на нива от 2.7-3%, като традиционно в края на годината банките предоставят и добри промоционални оферти.

„Ръстът на цените на имотите се успокои, изключвам отделни градове и проекти. Лихвите се задържаха на ниски нива, като и през 2020 г. не очаквам изменения“, каза още експертът.

През следващата година очаквам ръст в кредитирането от около 5-8%, допълни още Тошев.

Според него, въпреки поскъпването на имотите у нас, те продължават да са най-евтини в целия Европейски съюз. Съвсем нормално е – най-евтините имоти са в държава, в която имаме най-ниските доходи в ЕС.

Според Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество, „все още не сме достигнали пика в кредитирането, тъй като ежемесечно се наблюдават по-високи стойности от месец по-рано“.

В съседни държави дори има 40-60% ръст в строителството, което не е здравословно.

Тихомир Тошев заяви пред аудиторията, че в момента у нас има 180 хил. ипотечни кредита, което показва едно от най-ниските прониквания на ипотечния пазар в ЕС.

Експертът предупреди да извършваме инвестиционните сделки в сферата на недвижимите имоти само със спестявания, а не с кредити, тъй като при предходната криза едва 3% от иззетите от банките имоти са след нещастно стекли се обстоятелства, а останалите са след инвестиция в имот с кредит. 

Българският бизнес

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Elena
# 0
17:01 | 24 January 2020
Пишете сега на FEDERALOAN@GMAIL.COM или whatsapp на +1847315716 и вземете най-добрия наличен онлайн заем в рамките на 2 часа
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg