ЕРА България: Цените на имотите ще се понижат с 5%

5163
ЕРА България: Цените на имотите ще се понижат с 5%

Няма COVID пандемия на пазара на недвижими имоти - нито в България, нито в европейските страни, където ЕРА има представителства.

Това заяви изпълнителният директор на ЕРА България Антон Андонов по време на 11-ото издание на икономическия форум Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

Една от промените на пазара на имоти е, че на нас ни се налага да не планираме дългосрочно, а да гледаме в по-къс хоризонт. От началото на годината имахме два различни периода. Първите два месеца поне нас ни изненадаха с малко покачване на цените и на броя на сделките. Нашите очаквания бяха за лек спад в сделките и застой на цените на имотите, каза още Андонов.

Изненадата дойде от засиления интерес за покупка на фона на излезлите слухове, че при влизане на страната ни в Европейския валутен механизъм ние можем да променим съотношението на лева спрямо еврото. Това притесни част от хората и доведе до засилен интерес и покупки, поясни още той.


Изпълнителният директор на ЕРА България каза още, че по време на дейстието на ограничителните мерки, които ни бяха наложени, ситуацията се промени коренно.

„Очаквахме, че при падането на мерките ще се наблюдава по-засилен интерес от купувачите, което на практика и се получи. Именно този повишен интерес се наблюдава от 15 май насам. Интересно е какво ще се случи през есента и ако има следваща вълна на кризата", каза още Андонов.

В момента се наблюдава сериозен интерес от страна на клиенти да купуват извънградски имоти. Това е нова тенденция, която вече се отчита не само в София, но и във Варна и отчасти в Бургас, заяви Андонов.

Това е абсолютно нормално, защото когато ти отнемат нещо – възможността да си сред природата, единственияг ход е да си купиш имот, където ограниченията не важат, поясни той.

„Процентът на виртуалните огледи в Япония, например, расте в пъти всяка година. Вероятно и в страна като САЩ, където хората се местят от град в град и щат в щат, технологиите също помагат за сключването на сделки. В България също новите технологии ще станат част от ежедневието, но не в такава степен, както в другите по-развити икономики", каза още Андонов.


Той обяви, че услугата по кредитно посредничество не е толкова популярна в България. След като обаче клиентите получат от нас предложенията на банките, те се уверяват, че това е най-доброто за тях.

Кредитните посредници могат да помагат на купувачите на имоти да взимат най-доброто информирано решение, защото ние разполагаме с условията на всички банки и улесняваме взимането на решението, посочи още експертът.

„До края на 2020 г. можем да очакваме до 5% спад в цените на имотите у нас", каза още Андонов. Това ще се случи, тъй като купувачите в момента са с нагласата, че могат да договарят цените, а това често се случва в границите от 5 до 10%, допълни той. 

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2020

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg