Ето с колко поскъпнаха имотите в България за последните 3, 6 и 12 месеца

7786
Ето с колко поскъпнаха имотите в България за последните 3, 6 и 12 месеца

© Unsplash

Цените на имотите в световен мащаб се повишиха с най-големите си темпове от първото тримесечие на 2005 г.

Бумът на имотния пазар продължава и през второто тримесечие на 2021 г., установиха от Knight Frank.

Тяхното изследване, което обхваща 55 държави показва, че средното нарастване в цените възлиза на 9.2%.

Общо на 10 от развиващите се пазари е отчетен ръст в цените от над 12% за 12-те месеца до юни, което е доста повече спрямо повишението от 4.7%, наблюдавано на развитите пазари.

Турция продължава да оглавява класацията, след като в последната година там се отчита ръст от 29.2 на сто на имотите, основно заради високата инфлация в страната.

Нова Зеланция се нарежда на второто място с повишение от 25.9 на сто, следвана от САЩ (18.6%).


В челото са още Словакия с идентично поскъпване, както и Швеция (17.2%), Люксембург (17%), Австралия (16.4%) и Канада (16%). Топ 10 се допълва от Нидерландия и Русия, където се наблюдава ръст от респективно 14.5 и 14.4 на сто.

Общо на 18 пазара в света се отчитат двуцифрени поскъпвания на имотите спрямо 13 за предходното тримесечие и едва 7 за преди година.

Спад пък от Knight Frank установяват на едва два от разглежданите пазари – Индия и Испания.

Нов дом в София: Имоти на цени от 800 евро/м2 в семеен комплекс с паркНов семеен комплекс с голям парк, алеи за разходка, детски кът и футболно игрище ще промени облика на София

Близо ли сме до пик?

Въпреки силния ръст, налица са сигнали, че търсенето на имоти на част от пазарите намалява. В САЩ, например, молбите за ипотечни кредити отчитат спад, а домакинствата, които смятат, че моментът за покупка на имот е добър, намаляват до 28%, което е най-ниската стойност от повече от десетилетие.

Перспективите за по-високи лихви по заемите в Нова Зеландия, САЩ и Великобритания по всяка вероятност също ще окажат влияние върху нагласите на купувачите в средносрочен план. Новите по-сериозни мерки срещу COVID-19, от друга страна, пък биха дали нов тласък на търсенето на ново жилище.

Къде е България?

Страната ни заема 25-а позиция в света, като цените на имотите отчитат ръст от 7.5% за последните 12 месеца до юни. От началото на годината е налице повишение от точно 5%, а през последното тримесечие се наблюдава ръст от 3.2 на сто.

Преди нас - при това с двуцифрен темп на нарастване на позициите, от 11-та до 18-а се нареждат Дания, Великобритания, Исландия, Норвегия, Австрия, Литва, Германия и Чили.

Следват Перу, Португалия, Финландия, Украйна, Малта и Мексико.

От началото на 2021 г.

Подреждането от началото на 2021 г. се оглавява отново от Турция, където се отчита ръст от 16.3 на сто. Следват остров Джърси, който е част от Нормандските острови и Естония с поскъпване на имотите от 13%, както и САЩ с повишение от 11.2 на сто.

Над 10% ръст се отчита още в Словакия, Австралия, Канада, Нидерландия, Норвегия и Нова Зеландия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg