Ето с колко поскъпнаха жилищата в България за последните 12 месеца

5153
Ето с колко поскъпнаха жилищата в България за последните 12 месеца

© Unsplash

Цените на имотите в световен мащаб продължават да се повишават.

Средното поскъпване за последните 12 месеца до 30 септември е 9.4 на сто спрямо 9.2 на сто в края на второто тримесечие на годината, става ясно от доклад на Knight Frank.

Ръст в цените се наблюдава в 54 от разглежданите 56 държави и територии спрямо година по-рано, единствено Малайзия и Мароко не последваха този тренд.

Нещо повече, констатират от Knight Frank, процентът на пазарите, на които се отчита ръст от над 10%, вече е 48% спрямо едва 13% за преди началото на пандемията.


Достигнаха ли цените своя пик?

Въпреки бума на пазара на имоти, вече има сигнали, че ръстът може би е достигнал върховата си точка при част от тях. Нулев или минимален ръст в цените на имотите се отчита при цели 18 държави в периода от юни до септември, като сред тях са Нова Зеландия, САЩ и Великобритания.

Сред основните причини за забавянето на отделните пазари са ръст на лихвите, промяна в данъчните ставки върху имотните сделки, както и притесненията за достъпността на жилищата. Голяма е вероятността обаче поскъпванията да продължат при част от пазарите и през 2022 г., смятат още от Knight Frank.

Кои са шампионите по ръст на цените на имотите?

Турция продължава да е над всички, като през последните 12 месеца там се отчита ръст в цените от 35.5 на сто. Следват още три пазара, на които се наблюдава повишение от над 20 на сто – Южна Корея (+26.4%), Нова Зеландия (+21.9%) и Швеция (+20.3%).

В топ 10 попадат още Австралия, САЩ, където се отчита най-силното поскъпване на имотите за последните 45 години, остров Джърси (владение на Великобритания, част от така наречените Нормандски острови), Нидерландия, Словакия и Канада.

Общо на 27 пазара имотите поскъпват с повече от 10 процента.

Цените на имотите у нас

Ръстът в България е от 9.1 на сто, което ни отрежда 31-а позиция. Припомняме, че на годишна база към 30 юни у нас се отчиташе повишение от 7.5 на сто.

Инфлацията

От Knight Frank са изготвили класация за изменението на цените на имотите с отчитане на инфлацията. Както е известно, тя „изяжда“ доходността, като по този начин се вижда какво „остава“ след изваждането ѝ.

Челната позиция се заема от Южна Корея, където - след приспадане на инфлацията, имотите биха отчели ръст от 23.9 на сто. Следват Швеция и Нова Зеландия с поскъпване от над 17 на сто, както и Турция, Австралия и Нидерландия с по над 15%.

След изваждането на инфлацията у нас доходността при имотите би била 4.3 на сто, сочат още изнесените данни.

Общо 11 пазара обаче биха били на червено, ако се вземе предвид инфлацията.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg