Ето защо имотите продължават да поскъпват

6567
Ето защо имотите продължават да поскъпват

© Unsplash

Само преди седмица стана ясно, че имотите в София са поскъпнали с 11.9% за 12-те месеца до 30 юни 2021 г.

Данните са от доклад на Knight Frank и нареждат столицата ни на 51-ата позиция по повишение на цените.

Ръстът в София е по-голям от този в градове, като Виена, който традиционно е един от най-добрите градове за живот в света, немските Хамбург, Мюнхен и Берлин, както и един от най-скъпите градове на планетата – Женева.

Какви са основните 10 причини за ръста на цените на имотите в София и останалите големи градове на страната?


Ниски лихви по депозитите

В последните месеци лихвите по депозитите достигнаха нива, невиждани до момента у нас. Те са по-близки до нулевите нива, отколкото до 1%, а вече е налице и първата банка, която наложи отрицателни лихви на всички депозити. До преди това част от банките налагаха наказателни лихви само на големите вложители.

Ето защо част от рекордните близо 66 млрд. лева, които домакинствата имат на депозит, вече търсят своя нов пристан – имоти, акции, взаимни фондове, борсово търгувани фондове, доверително управление и т.н.

В случай че още банки прибегнат до отрицателни лихви по всички спестявания, тенденцията ще се засили, а както знаем, българинът обича да влага парите си в имоти.

Ниските лихви по кредитите

Една от големите агенции на имотния пазар у нас обяви преди време, че 50% от покупките се осъществяват с кредит. Това не е изненада, тъй като лихвите по ипотечните кредити днес са на рекордно ниски нива.

Или иначе казано – ако пандемията не се е отразила на доходите ви или дори печелите повече, отколкото преди, банките ще се надпреварват да ви привлекат като клиент. А какъв по-лесен начин да закупите имот със заем, при положение че разполагате с добре платена работа. 

Завръщане на българи от чужбина

Това е друга от основните причини за повишеното търсене на имоти днес у нас. Завърналите се наши сънародници се насочват основно към големите градове и търсят имоти ново строителство.

Имотите - нагоре или надолу? 6 довода в подкрепа на двете тезиКакво е вашето мнение по този въпрос?


Жилищата с акт 16 обаче в момента не са много, като масово се инвестира в начален етап на строителство, което допълнително засилва надпреварата за завършените имоти.

Продължаваща миграция към големите градове

Вътрешната миграция по време на пандемията беше най-вече към по-малките градчета и села, където купувачите търсеха повече пространство с покупката на къщи с дворно място за децата си, както и допълнителна стая, която да ползват за свой офис.

Големите градове обаче продължават да са притегателна сила, най-вече заради ниските нива на безработица и по-високите доходи, въпреки по-скъпия начин на живот спрямо малките населени места.

Повишаване на покупателната способност

Част от хората, които печелят добре, в последните години решиха да търсят нови жилища с допълнителна стая – за детска или за офис. Дори и по-високите цени не ги спряха от взимането на решение за покупка, тъй като доходите им спокойно могат да покрият разходите за кредит или пък спестяванията им в банките вече не им носят сериозна доходност.

Заради по-високите доходи на българите днес жилищата са по-достъпни, измерени през средната работна заплата.

Ръст на цените на материалите

През последните месеци станахме свидетели на сериозно повишение в цените на редица материали, което се отразява и на крайната цена на жилищата. Ето защо строителите масово вдигнаха крайните цени и вече е трудно, например в София, да се намерят имоти на цени от под 1000 евро/кв. м, освен ако те не са в краен квартал или в начален етап на строителство.

Инфлация

Според голяма част от сънародниците ни именно имотите са една от най-добрите инвестиционни алтернативи за парите ни при наличие на сериозна инфлация. Както знаем, инфлацията „изяжда“ покупателната стойност на парите ни, ако те са в банка и не носят доходност.

Примерът от съседна Турция също е подходящ – инфлацията гони 20%, а в големите градове се отчита ръст на цените на имотите от близо 30 на сто.

Повишено търсене на къщи

Пандемията засили и тази тенденция. Днес къщи се търсят и купуват както край големите градове, така и в по-малки населени места. Не е случаен и фактът, че над 100 000 българи са сменили адресната си регистрация от голям град към село в последната година. 

Повишено търсене на имоти с цел инвестиция

Въпреки понижението на доходността от отдаване под наем, българинът влага парите си в имоти, защото това е в пъти по-доходоносно от депозитите. По-високите цени на имотите и по-голямото предлагане съвсем закономерно обаче намаляват доходността, а и все повече имоти стоят на пазара с месеци, преди да бъдат отдадени под наем.

Друг важен въпрос, на който следва да си отговорим, преди да се превърнем в наемодател, е дали имаме опит с подобен вид бизнес и дали сме наясно с трудностите, които можем да срещнем в следващите месеци.

FOMO ефектът (The fear of missing out), или иначе казано страхът да не пропуснем евентуалното допълнително поскъпване на имотите, кара друга част от българите, които до този момент са се въздържали да прибегнат до покупки, да се решат на тази крачка.

Ще могат ли те обаче да обслужват заемите си при едно евентуално повишение на лихвите или пък спад в доходите?

Българският бизнес

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg