Евгени Василев, Arco Real Estate: Инвестирайте в къщи

8458
Евгени Василев, Arco Real Estate: Инвестирайте в къщи

© Profit.bg

Със сигурност COVID-19 влияе на пазара на имоти.

Засега това влияние е краткосрочно – каквито са вълните, такъв е и ефектът на пазара на имоти. Ако имаме затваряне за 1-2 месеца, реално охлаждането е за около 3-4 месеца. Винаги обаче имаме възстановяване на пазара и винаги то е по-силно от предходното. 

Това каза Евгени Василев, управител на Arco Real Estate, по време на участието си в панел "Достъпен дом", част от първото издание на Домът на бъдещето. 

Василев заяви още, че вече има градове и проекти, при които цените са нараснали с над 30%.


„Имаме ексклузивен проект в Пловдив, където преди 1.5 година продавахме за по 900 евро/кв. м, а днес сключваме сделки на нива от над 1300 евро/кв. м. Това е доста над 30% от първоначалната цена".

Докога ще се повишават цените на имотите?

Със сигурност влияние върху цените на имотните оказват много фактори, но може би най-важните са: лесният достъп до кредити, финансирането на проектите, както и междуфирмената задлъжнялост - фактор, който не се следи много, но е важен и той е пряко отражение на бизнеса, каза още Василев.

Налице е подобряване на междуфирмената задлъжнялост в последните 5-6 месеца, което е добре както за бизнеса, така и за пазара на имотите и ръста на цените, допълни той.

Според управителя на Arco Real Estate много хора си задават въпроса как България е в демографски срив, а цените на имотите растат.

„Аз имам една лична теория. Ако погледнете статистиката за раждаемостта в България, пикът е през 1985 г., т.е. преди 35-36 години. Реално, това е поколението, което е с най-голяма раждаемост и в момента те са активни на пазара".

Василев каза още, че обратната миграция, която се е случила заради COVID-19, също влияе върху пазара на имоти. Голяма част от тези хора инвестираха парите си в недвижимости. 

Повече апартаменти или повече къщи

"Нито един от клиентите ни за нашия ексклузивен проект Boyana Luxury Residence не купува къща с цел инвестиция, т.е. за да я отдава под наем. Всичките са закупени с цел живеене и клиентите се местят от апартамент в къща, т.е. това е огледало за пазара на имоти", заяви експертът.

"Аз съм пристрастен и ако някой ме попита в какво да инвестира в момента, бих отговорил – категорично в къщи и затворени комплекси. Не е задължително дворовете да са по 1000 кв. м. Може да имаме и 100 кв. м двор, но да е собствено място, където да излезем навън. 

Интересът към къщи се е повишил в пъти в последната година", допълни още Василев.

Разходите за довършителни дейности и обзавеждане

Много важно е да отбележим и разходите за довършителни работи и обзавеждане. Това е ключов фактор, който се неглижира някъде в процеса по избор на жилище, каза още Василев.

Според него, особено при къщите се забелязват суми, достигащи до 50% от стойността на имота. Т.е. за къща в покрайнините на София от 300-400 хил. евро, сумите за ремонтни дейности и обзавеждане могат да достигнат до 150-170 хил. евро.

„Както растат цените на жилищата, така се повишават и цените на всичко останало – материали, мебели, услуги, работна ръка. Ето защо е много важно да вземем предвид и тези разходи при взимането на кредита“, посъветва Василев. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg