Европейски държави окупираха топ 10 на пазарите с ръст в цените на имотите

2281
Европейски държави окупираха топ 10 на пазарите с ръст в цените на имотите

© Pixabay

Турция заема челно място по ръст в цените на имотите за последното тримесечие, от началото на 2020 г. и за последните 12 месеца, показват данни на Knight Frank.

Ръстът в цените на имотите за последните 3 и 6 месеца е от съответно 11.2 и 17.4 на сто, докато повишението за последната година е от 25.7 на сто.

Обезценката на турската лира, както и инфлацията в страната, която към август е 11.77 на сто на годишна база, са основните причини за ръста в цените на имотите в Турция.


Европейски държави окупираха осем от местата в топ 10 за ръст в цените на имотите през последното тримесечие.

След Турция най-голямо повишение се отчита в Естония (4.8%), Япония (4.1 на сто) и Люксембург (3.8%). Също над 3% е ръстът в цените на имотите през второто тримесечие и в Перу (3.7%), Словакия (3.6 на сто), Полша (3.6%), Румъния (3.3%), Норвегия и Канада (по 3.2%).

Нова Зеландия, Германия и Южна Корея – или част от държавите, за които се смята, че са се справили добре с коронакризата, отчетоха смесени резултати за периода.

Германия все още не е обявила данните си за второто тримесечие, докато Нова Зеландия се понижи от 2-ро на 11-то място, след като имотите поевтиняха с 4.1 на сто за трите месеца до юни.

Ръстът в Нова Зеландия за последните 12 месеца остава висок – 9.1 на сто. В Южна Корея пък беше отчетено минимално поскъпване от 0.5 на сто, което показва, че влиянието на пандемията върху световните пазари е различно, като това със сигурност зависи както от продължителността на извънредното положение, така и от състоянието на пазара преди кризата в отделните страни.

Най-големи понижения в последното тримесечие бяха отчетени в Литва (-6.6%), Нова Зеландия (-4.1%) и Малта (-3.8%).

Общо на 7 от 56-те разглеждани пазара от Knight Frank се отчита двуцифрен ръст за 12 месеца до юни. Освен Турция, това са още Люксембург и Литва, където имотите поскъпнаха с респективно 13.9 и 12.4 на сто, както и Естония и Полша, отчели нарастване с 11.5 и 11.3 на сто.

Ръстът в Словакия и Украйна за този период е от 11.2%, докато в Чехия нарастването е от 9.5 на сто.

България се намира средата на класацията - на 28-мо място. Данните обаче са към края на първото тримесечие и показват ръст от 4.7 на сто за последните 12 месеца.

През миналата седмица от НСИ обявиха и данните за второто тримесечие на 2020 г., но явно класацията е изготвена преди това. Новите данни сочат, че общият индекс за страната намалява с 1.1%, като при новите жилища понижението е от 1.4%, докато при същестуващите – от 0.9%.

Спад на цените на жилищата спрямо година по-рано се отчита в Хонконг, Малта, Индия, Финландия и Мароко. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Евгени Геневски
# 0
15:10 | 5 October 2020
Откога Турция стана европейска държава......?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg