Може да се каже, че хладилникът е от уредите, които са плод на цяло поколение технически подем. Той успява да съхрани хранителните продукти и напитки в подходящо за консумация състояние за дълго време. Днес едва ли има съвременен дом без хладилник. Той се е превърнал от лукс в стандарт и трудно бихме могли да си представим ежедневието си без него.

История на хладилника

Отдавна са отминали дните, в които големи парчета лед са се използвали за поддържането на ниска температура, така че свежестта на хранителните продукти да бъде запазена. Първите пригодени за домашна употреба хладилници са създадени през 1913 г., след като години наред технологията е преминавала през различни фази на развитие. Въвеждането на фреона през 20-те години на миналия век спомага още повече за разработването на нови възможности за използване на тази система.

В последвалите десетилетия уредът търпи мощен възход, за да се превърне в съвременното устройство, предлагащо редица удобства при съхранението на храни и напитки за дълъг период от време.

Системи при съвременните хладилници

Хладилникът работи с електричество и една от най-важни му характеристики е способността му да пести енергия. В наши дни моделите разполагат с технология, маркирана със символ А, като най-икономичните модели са с клас А+++.

Иновативните технологии допринасят и за други предимства на съвременния хладилник. Различни функции, като No Frost например, помагат да се минимизира влагата във вътрешността на фризера. С помощта на No Frost продуктите биват замразявани чрез охладен циркулационен въздух. Влагата се отвежда навън и така фризерното пространство не се заледява, а хранителните продукти не трупат скреж. Тази система често присъства не само във фризера, но и в хладилната част. Това води до намаляване на влажността до много ниски нива, затова се препоръчва всички хранителни продукти да бъдат съхранявани опаковани или под капак.

При Low Frost и Smart Frost системите заскрежаването на вътрешното пространство също се намалява в голяма степен. Това позволява размразяване да се налага изключително рядко.

Моделите с Bio Fresh или Vita Fresh система позволяват на продукти като плодове, зеленчуци, месо, риба и млечни продукти да запазят свежестта си до три пъти по-дълго, отколкото в хладилници с традиционно хладилно отделение.

Как да изберем правилния уред

След като обсъдихме най-ефективните системи на охлаждане, идва време да обърнем внимание и на практичните аспекти при избора на хладилник. Важните характеристики са:

Размер и дизайн: Съобразете се с пространството, с което разполагате. Измерете го предварително и след това преценете какъв размер хладилник Ви е нужен.

Вместимост: Добре е да помислите какъв обем на бъдещия хладилник ще Ви върши работа. Измерва се в литри и задължително присъства в описанието на продукта. Правилният избор зависи най-вече от това от колко души се състои домакинството Ви.

Енергоспестяване: Както споменахме, това е изключително важно при избора на този вид уреди.

Сервиз: Освен гаранция за новия продукт, проверете дали фирмата предлага и поддръжка.

Допълнителни екстри: Някои модели предлагат двукрила врата, диспенсър за вода и/или лед, функция, използваща сребърни йони за неутрализиране на бактериите, както и система против миризми.

Независимо какъв модел хладилник изберете, описаните по-горе показатели са изключително важни за това колко дълго и ефективно ще ползвате уреда си.