Имотека: Ръстът на цените на имотите в София е от 3-4%

1127
Имотека: Ръстът на цените на имотите в София е от 3-4%

Пазарът на жилищни имоти в София е устойчив и не предложи никакви изненади през 2017 г. Цените отбелязаха лек ръст - между 3 и 4% и то в определени райони на столицата, а опасенията за балон или срив са неоснователни на този етап.

Това коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на компанията за имоти „Имотека“, на база реализирани от агенцията сделки.

Пазарът у нас се развива съвсем логично и нормално. Във всички сектори се наблюдава растеж, заплатите също се увеличиха в последните две години, което е нормално да се отрази и на цените на имотите, коментира Атанасова.

Като голям минус тя определи липсата на точна статистика, която може да даде обективна представа за целия пазар. По думите й всички данни, които излизат, са на база сделки на отделни агенции, а статистическите служби сравняват голям обем от пазара, което води до нереалистични резултати.

„Ние не сме отчели повишение от 8, 10 или 15% в цените, както масово се пишеше. Ако има такива разлики, то може да са на база имот, който се предлага на фаза проект до момента, в който вземе акт 16. Тогава е нормално цената да се повиши, но по-ниската стойност е на база по-големият риск“, добави експертът.

Тя коментира, че е нормално повече хора да искат да инвестират парите си в имот, предвид нулевите лихви по депозитите. За някаква истерия покрай кредитите обаче не може да се говори. Много рядко се търси 100% финансиране, най-често то е между 30 и 40%.  

От своя страна, инвеститорите също са изключително прецизни в работата си с банките и имат осигурено финансиране за всички фази на проекта си, което е показател за доверие в пазара.

Наблюденията на брокерите показват, че в момента най-търсени са двустайните жилища. „Прогнозите, че 2017 г. ще бъде годината на жилищата с 2 спални не се сбъднаха“, казва Атанасова. Тя коментира, че напоследък клиентите имат изискване за повече от 1 баня, особено в по-големите жилища.

Защо имотите поскъпват и какво да НЕ правим?Живот под наем или покупка на собствен имот...

„Друга тенденция, която наблюдавахме през годината, е, че цената вече не е водещ фактор в избора на жилище. Това, което се гледа, е районът, средата, начинът на живот и стандарт на квартала“, каза Атанасова.

Точно затова и младите хора предпочитат покупка на жилище в комплекс, където условията са по-добри и които предлагат повече комфорт, докато по-възрастните търсят имот в центъра с цел инвестиция.

Що се отнася до най-предпочитаните за покупка на имот квартали, там също няма изненади. Традиционно силни остават южните райони и „Младост“.  

Атанасова определи като перспективна ниша, към която повече инвеститори трябва да се насочат, новото строителство до 900 евро/кв.м. Такива имоти могат спокойно да се реализират в райони, където земята е по-евтина, като северните части на столицата или посока Кремиковци.

Очакванията за 2018 г. са да продължи тенденцията за спокоен и умерен пазар, освен ако не станем свидетели на големи международни събития, които могат да преобърнат нещата. В противен случай прогнозите са за лек ръст и балансиран имотен сектор.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg