Имотите - нагоре или надолу? 6 довода в подкрепа на двете тези

17811
Имотите - нагоре или надолу? 6 довода в подкрепа на двете тези

© Pixabay

Ще паднат или не цените на имотите в големите градове на страната, и по-специално в София, където се отчитат около 14% от сделките у нас, което прави всяка седма сделка?

Почти всяка трета имотна сделка у нас пък е в четирите най-големи града – София, Пловдив, Варна и Бургас.

Това е въпрос, който към момента едва ли има еднозначен отговор.

От една страна са търсещите да купят имот в момента – те не биха отказали да придобият своето ново жилище на по-ниска цена.

От друга страна обаче са продавачите, които не биха се отказали да продават на по-високи или поне на същите цени, постигнати преди въвеждането на извънредното положение в страната.


Нека видим няколко довода „за“ и „против“ поевтиняването на имотите.

Ето защо цените няма да се понижат:

 • Липсата на парцели

Това е един от основните доводи на строителите и имотните агенции. Липсата на нови парцели е повече от голяма, като тук става въпрос най-вече за топ кварталите на столицата и останалите големи градове. В момента парцели могат да се намерят както в бързоразвиващите се квартали, така и в крайните.

 • Качеството на новото строителство

Да, от строителство до строителство има голяма разлика. Част от компаниите строят на 350-400 евро, а останалите на 700-800 и дори 900 евро/кв. м. Т.е. .ако искате качество, ще го получите, но на по-висока цена. Днес имотите трябва да отговарят и на доста повече изисквания от преди 50-60 г., когато са строени първите панелни блокове в страната.

 • Ниските лихви по кредитите

Смята се, че именно ниските лихви по ипотечните кредити са една от основните причини за повишеното търсене на имоти в страната и най-вече в големите градове. Четирите най-големи града традиционно формират около половината от кредитите, чиято цел е покупката на нов дом.

 • Имотът като инвестиционна алтернатива

Не трябва да се забравя и фактът, че българинът обича да притежава собствен дом и да инвестира в имоти. Ниските лихви по депозитите насочиха все повече хора към инвестиция в имотите, като по този начин се търси и по-висока доходност за спестяванията ни.

 • Разходите за труд и материали се покачват

Мислите ли, че е лесно да си работодател днес? Това е особено трудно, ако сте в строителния бранш. Собствениците на строителните компании днес трябва да предлагат все по-високи заплати, ако искат да задържат качествените си служители.

Защо? Защото е голяма вероятността те да получат по-изгодно предложение от конкуренцията. А тя определено не спи. Същото може да се каже както за част от строителните материали, така и за услугите, предлагани от подизпълнителите.

 • ERM-2

Ето и друг довод, според който цените на имотите в следващите години ще са по-високи. Влизането ни в т. нар. Чакалня на Еврозоната и последващото ни приемане в самата Еврозона би довело до по-високи инвестиции в страната, а оттам и до по-високи заплати, а също и до ръст в цените на имотите.

Един от най-продаваните нови комплекси у нас с втора фазаАкт 16 на първата фаза е предвиден за октомври тази година

Ето защо цените няма да се повишат:

 • Кризата с COVID-19

Кризата с новия коронавирус засегна сериозно целия свят. Според МВФ светът е на прага на най-лошата година за световната икономика от Голямата депресия насам. А това няма как да подмине България, защото ние определено не сме остров на сигурността.

Спад в икономиката би означавал и по-слабо търсене на имотния пазар. Дали обаче строителите и инвеститорите ще са доволни, ако продължат да продават по-малко, макар и на същите цени, или ще прибегнат до отстъпки, за да привлекат повече клиенти?

 • Много ново строителство

Издадените разрешителни за строеж у нас, както и въведените в експлоатация нови жилищни сгради, са на доста високи нива. Ще се намерят ли купувачи за всички тях в бъдеще?

 • Спадът в цените вече започна

Във Великобритания вече беше отчетен първи спад в цените от 2012 г. насам. Дори и НСИ наскоро отчете, че цените на новото строителство у нас е отбелязало понижение за първото тримесечие на 2020 г. Дали това е заради COVID-19 или началото на нова тенденция – предстои да разберем.

 • Банките искат по-голямо самоучастие

Днес трудно може да се намери банка, която да финансира на 90% покупката на имота. Това може да се случи, при положение че доходите ви са доста високи, за да се убеди кредитиращата институция, че сте надежден платец.

Кризата и евентуалната невъзможност за обслужване на кредитите накараха банките да свалят процента на финансиране до 70-80%, т.е. желанието им е вие да участвате с по-голяма вноска в сделката.

 • Купувачите вече искат по-големи отстъпки

Между 5 и 10% отстъпка от цената вече е често желание на бъдещите собственици. Предлагането в момента, както и финансовото състояние на строителите и инвеститорите, ще са от ключово значение за това дали те ще предоставят тази отстъпка и дали ще се сключи сделка.

 • Спад в населението:

Мрачните прогнози за намаляването на населението на страната в следващите години са една от причините да се смята, че имотите ще поевтинеят. Данните сочат, че спад през миналата година, т.е. отлив на хора, е имало дори от София, а какво остава за останалите пазари.

Извод:

Не всички имоти ще отчетат спад. Най-голяма е възможността това да се случи при панелните жилища, както и в районите с високо предлагане.

Брокери заявяват за Profit.bg, че не очакват спад в квартали с ниско предлагане на ново строителство (дори напротив – възможен е ръст), както и при качествените имоти с добра локация, разположение и бъдещо развитие на района.

Не трябва да се подминава и промяната в търсенето в последните месеци и години. Днес имотите агенции отчитат между 60 и 90% дял в продажбите на новото строителство, а в последните месеци се търсят все повече къщи извън големите градове и дори в селата.

Или иначе казано – новото строителство ще продължава да се търси, за сметка на остаряващите панелни жилища. 

Българският бизнес

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg