Имотни сделки за над $500 млн. сключени в метавселената през 2021 г.

1352
Имотни сделки за над $500 млн. сключени в метавселената през 2021 г.

© Sandbox

Стойността на продажбите на недвижими имоти в метавселената е надхвърлила 500 млн. долара през миналата година и може да се удвои през тази, смятат инвеститори и аналитични компании.

Продажбите на имоти в четирите основни платформи за метавселена са достигнали 501 млн. долара през 2021 г., според MetaMetric Solutions.

Сделките през януари възлизат на 85 млн. долара, според доставчика на данни за метавселената. От компанията прогнозират, че при тези темпове продажбите може да достигнат близо 1 млрд. долара през 2022 г., пише CNBC.

Ръстът в продажбите напоследък е предизвикан от изявлението на Facebook от края на октомври, че ще се ребрандира като Meta, за да се фокусира върху метавселената. Стойността на сделките с недвижими имоти във виртуалното пространство скача близо девет пъти - до 133 млн. долара, през ноември, според MetaMetric.

Ръстът на продажбите отслабва от тогава, но въпреки това общата стойност на продажбите през януари 2022 г. е над 10 пъти по-голяма, в сравнение с януари 2021 г.


Според доклад на BrandEssence Market Research имотният пазар в метавселената се очаква да расте с годишен темп от 31% в периода 2022 – 2028 г.

“Има големи рискове, но и потенциално голяма доходност,” казва пред CNBC Джанин Йорио, главен изпълнителен директор на компанията за виртуални имоти Republic Realm.

Защо метавселената може да представлява сериозен проблем за децата?Ако има едно нещо, с което технологичните компании, търговците на дребно, създателите на съдържание и инвеститорите са съгласни, то е, че от метавселенета могат да се спечелят много пари. Ще бъде ли тя обаче безопасно място, най-вече за децата и тийнейджърите?

„Голямата четворка“ доминира на този пазар

Republic Realm е платила рекордните 4.3 млн. долара за земя в най-голяма имотна платформа в метавселаната Sandbox. Компанията разработва 100 острова, които носят името Fantasy Islands, със собствени вили и свързан с тях пазар на яхти и водни джетове.

Деветдесет от островите са продадено още в първия ден за по 15 000 долара всеки, а след това някои от тях са обявени за препродажба на цена от над 100 000 долара.

Над 12 платформи в момента продават недвижими имоти в метавселената, като почти всяка седмица се появява нова платформа. Засега имотите са концентрирани в “Голямата четворка” — Sandbox, Decentraland, Cryptovoxels и Somnium. В четирите платформи има общо 268 645 парцела с различна площ.

Sandbox доминира на пазара с 62% от наличната земя в четирите платформи и три четвърти от всички продажби на земя през 2022 г., според доклад на from Republic Realm. Всеки от общо 166 464 парцела в Sandbox е продаден през декември за 12 700 долара в етери. Парцелите са с площ 96 на 96 метра.

Decentraland разполага с 90 600 парцела, които са с площ 16 на 16 метра и са продадени за 14 440 долара за брой в етери.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg