Инвеститори пренасочват парите си в земеделска земя

11176
Инвеститори пренасочват парите си в земеделска земя

Ниският финансов риск и високата доходност на инвестициите в земеделска земя привлича сериозен брой вложители, твърдят пазарни анализатори. Последните години поземлените имоти се превръщат в предпочитан инвестиционен актив, а не просто място за реализиране на земеделска продукция. Земята има слаба зависимост от политически и икономически процеси и ниската корелация от традиционните инвестиционни инструменти като акции, облигации и недвижими имоти.

От подобна възможност се възползват все по-често българи, които живеят зад граница или такива с високи доходи, които през годините са спестили средства и не искат да държат парите си в банки. Те търсят различни начини на финансиране, за да осигурят необходимата земя. Сметките показват, че тя гарантира доста по-добра доходност от банковите депозити и инвестиционните фондове. При средно покачване на цената с приблизително 4% на година и рента от 50 лв., покупката на поземлен имот би могла да донесе доходност от близо 10%, дори и ако се налагат допълнителни инвестиции в разработване на парцела. При това при нисък финансов риск, тъй като земеделската земя не се влияе от икономическите и политическите процеси. При нея не се наблюдават резки скокове и спадове, както при недвижимите имоти, например.

Покупката на площи със селскостопанско предназначение са изключително подходящи и за фермери, които искат да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си“, казаха от дружеството за управление на земеделски земи Агрион. Компанията предлага атрактивни терени на цени от 300 лв. за дка в цялата страна. Големината на нивите, точното им местоположение и цената са обявени на сайта на дружеството на адрес http://www.agrion.bg/bg/zemq/sellingform. Предвидена е и опция за онлайн заявка за купуване на имот.


Комасацията води по-ефективно и модерно земеделие, което ще позволи на фермерите да кандидатстват за субсидия по различни европрограми, казаха от Агрион. Според прието решение на правителството в средата на януари, предвидените средства за директни плащания за площ и по различните програми през тази година са в размер на 2.91 млрд. лв., което е с над 400 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г.

От друга страна окрупняването на терени покачва значително крайната цена на земеделската земя и собствениците й могат да спечелят повече, ако в последствие решат да я продават. Според експертите един от най-сериозните проблеми пред българското земеделие е разпокъсаността на земята. Средният размер на земеделските терени у нас е едва 5.5 дка. За 2016 г. осреднената цена на декар в България е около 761 лв., сочат данните на Националния статистически институт.

Земя от Агрион може да се купи и на разсрочено плащане за срок от 3 години, без първоначално участие. Парцелите започват от 300 лв. за дка. „С продажба на атрактивни имоти искаме да искаме да дадем възможност на повече хора да печелят от развитието на селското стопанство и от притежаването, и обработката на земеделска земя“, казаха от компанията. Във всеки от регионалните офиси на дружеството купувачите могат да получат абсолютно безплатно експертни съвети, информация за пазара, както и търговски и юридически консултации. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg