Инвестиции в имоти с един клик на мишката

1135
Инвестиции в имоти с един клик на мишката

© Pixabay

Покупката на имот с инвестиционна цел винаги се е считала за сложен процес, който е достъпен единствено за хората със сериозни финансови възможности.

Благодарение на високите технологии обаче, както и на група иновативни стартъп компании от имотния сектор, това разбиране е на път да се промени, пише The Wall Street Journal.

Днес в Съединените щати буквално всеки може да си купи "портфейл" от имоти в различни краища на страната, които се отдават под наем и носят прилична възвръщаемост.

И то без да се налага да посещава нито един от тях, без да води преговори с брокери и продавачи и без да попълва една купчина административни документи.

Ивеститорите могат да си изберат имот и да го управляват с един клик на мишката или с едно докосване на екрана на смартфона.


Базираната в Оукланд, Калифорния, Roofstock е основана през 2015 г. и предлага онлайн платформа, в която се търгуват "дялове" от около 500 инвестиционни имота на месец. Цените варират от 50 000 до 400 000 долара, като обикновено имотите идват с осигурени наематели.   

REI Nation и JWB Real Estate Capital пък се занимават с покупка и ремонт на стари апартаменти, които впоследствие се отдават под наем и се продават на инвеститорите.

А стартъпът Compound, който е базиран в Ню Йорк, дава възможност за натрупване на инвестиционен портфейл от недвижими имоти стъпка по стъпка с минимални средства.

Платформата на компанията, която стартира този месец, ще даде възможност на инвеститорите да купуват "дялове" от апартаменти в Ню Йорк, Маями, Нешвил и Остин. Минималната инвестиция е само 50 долара.

Жанин Йорио, която е основател на компанията, смята, че по този начин хората, които не разполагат с много спестявания или свободен паричен ресурс, ще могат да се възползват и да инвестират в растежа на градовете, в които живеят и работят.

Бързото развитие на този тип платформи е поредното доказателство за силното търсене на алтернативни инвестиционни възможности на фона на рекордно ниските лихвени проценти, които драстично ерозират атрактивността на банковите депозити и държавните облигации. Рекордните стойности на борсовите индекси пък карат много от пазарните участници да бъдат подозрителни и да очакват скорошна корекция.

Компании, като REI и JWB, твърдят, че осигуряват на инвеститорите годишна доходност от порядъка на 7-9%. За сравнение, доходността по 10-годишните американски държавни облигации от месеци се движи под 2%. Освен това собствениците получават процент от печалбата, в случай че имотът бъде продаден.

"Инвеститорите в момента търсят всякакви възможности за получаване на малко по-висока възвръщаемост. А недвижимите имоти в момента са много подходяща алтернатива", коментира за WSJ изпълнителният директор на инвестиционната компания PagnatoKarp Partners.

Най-горещият имотен пазар в Европа става прекалено горещПортугалия не се отказва от програмата си за златна виза, въпреки че местните биват изтласквани от имотния пазар

Платформите за търговия с имоти се възползват активно от развитието на високите технологии и подробните данни, които се събират за пазара на жилищата, отдавани под наем. Компании, като Blackstone Group Inc. и Starwood Capital, се сдобиха с десетки хиляди обезценени имоти след кризата през 2009 г., които впоследствие започнаха да отдават под наем.

В рамките на този процес те се научиха да използват актуалните мобилни приложения и технологиите за обработка на големи масиви от данни, които им помагат да управляват и развиват имотни портфейли в много големи мащаби.

Платформата на Roofstock дава възможност за покупка на виртуална част от даден имот, като компанията запазва поне 10% участие във всеки един от тях. Останалото се разпределя между инвеститорите, като минималната инвестиция е в размер на 10% от цената на жилището.

В този бизнес участват и други стартъпи, като всеки от тях оперира по различен начин, но общата идея остава една и съща -  покупка, ремонт, отдаване под наем и последваща продажба. Президентът на JWB Алекс Сифакис обаче уточнява, че този тип инвестиция не е подходяха схема за бързо забогатяване.

Минималният инвестиционен хоризонт при покупката на недвижим имот, според него, би трябвало да е поне пет години.

Освен това самото притежание на част от инвестиционен имот предполага известни рискове, които не включват само потенциалната възможност за спад в цената или наема. Разходите за поддръжка също могат да донесат неприятни изненади, а в случай на икономическа криза приходите от имота могат да намалеят рязко.

Засега обаче доходността от наемите на недвижми имоти расте почти навсякъде в Съединените щати.

Миналата година през платформата на REI Nation са продадени около 1000 имота в осем града. Сред инвеститорите е и 37-годишният Били Малоуни, който работи като графичен дизайнер в Лос Анджелис.

Той притежава един апартамент в Мемфис, един в Джаксънвил и на два пъти е купувал и продавал жилища в Кливлънд. Целта му е да увеличи спестяванията си за пенсия.

"Опитвам се да мисля като инвеститор и да разширявам потрфейла си извън границите на щата, в който живея", разказва той пред WSJ.

От JWB дават пример с една от типичните си сделки - покупка на къща в Джаксънвил, Флорида, и ремонт, които излизат общо около 130 000 долара, отдаване под наем за 1 175 долара на месец и последваща продажба за около 150 000 долара.

Обикновено инвеститорите плащат в брой 20% от покупката, а останалото се финансира със заемни средства. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg