Инвестициите в земеделска земя се разрастват

1357
Инвестициите в земеделска земя се разрастват

© Агрион

В търсене на нискорискови финансови инструменти и висока доходност, все повече инвеститори насочват вниманието си към купуване на земеделска земя, твърдят инвестиционни посредници.

През последните години на поземлените имоти се гледа вече като на инвестиционен актив, а не просто като на място за произвеждане на земеделска продукция. Характерни за обработваемата земя в България са ниската волатилност и сравнително високата доходност, при нисък финансов риск.

Освен това, тя не се влияе от политически и икономически процеси, както са, например, недвижимите имоти, при които последните години се наблюдават резки скокове и спадове.

Покупката на земя може да донесе сигурни доходи на купувачите, ако впоследствие решат да я отдават под наем или аренда. От подобна възможност се възползват все повече собственици на земя, изкупуват парцели с цел след това да я отдават.

Сметките показват, че при добро планиране, при покупката на земеделска земя доходността може да надхвърли 5%, което е значително повече от възвръщаемостта при инвестиционните фондове или депозитите в банките.

Сред най-често срещаните купувачи са и земеделски производители, които искат да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си, твърдят агроексперти.

Комасацията увеличава производителността и намалява разходите. Тя дава по-добри условия за механизирана обработка на земята, което е предпоставка за увеличаване на добивите и за развиване на селско стопанство с висока добавена стойност.

Окрупняването на терени помага и за формирането на по-добра цена на земеделските площи. Стойността на комасираните имоти е доста по-висока от средната за даден регион, дори и да се сравняват терени от едно и също землище, категорични са експертите в бранша.

Земя може да се купи и на разсрочено плащане. На пазара вече има компании, които предлагат възможност за купуването на избраната земя на вноски. Подобна опция предлага Агрион - лидер в управление на поземлени активи.

Тази година дружеството оферира на купувачите изключително атрактивни и плодородни ниви в цялата страна, които могат да се купят разсрочено за период от 3 години, при минимално авансово плащане.

Плащането на вноски на избраната земя е отлична опция, както за големите фирми, които купуват сериозно количество земя, така и за малките производители, които ще имат възможност да купят съседни парцели и да уедрят земята си, без това да се отрази негативно на финансовото им планиране. Това ще доведе по-ефективно и модерно земеделие, което ще позволи на фермерите да кандидатстват за субсидия по различни европрограми.

„С продажба на атрактивни имоти искаме да искаме да дадем възможност на повече хора да печелят от развитието на селското стопанство и от притежаването на земеделска земя“, казаха от Агрион.

Пълна информация за големината и местоположението на парцелите, които компанията продава, може да се намери на адрес https://www.agrion.bg/bg/zemq/sellingform, на безплатния националния телефон 080011166  или на място, в офисите на компанията.

Там купувачите могат да получат абсолютно безплатно експертни съвети, правни консултации и информация за пазара. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg