Испания строи нов град от нулата - земен рай или европейски Лас Вегас?

2377
Испания строи нов град от нулата - земен рай или европейски Лас Вегас?

© Gensler

Европа ще се сдобие скоро с чисто нов град. Не нов район в покрайнините на Париж или нов квартал край Милано, а цял град, построен от нулата на ръба на язовир, на около 2,5 часа югозападно от Мадрид. 
 
Град Елизиум, както го наричат, е обявен за първия в Европа “кръгов град”, построен от нулата по генерален план на световната архитектурна компания Gensler. Той ще се простира на площ от около 12 000 декара и се очаква да бъде завършен за 20 години, като първата фаза ще бъде открита след около 5 г., съобщава Fast Company. Проектът получава разрешителни за строеж по-рано тази година, а работата по него се очаква да започне всеки момент. Той ще струва малко под 20 млрд. долара. 
 
Разбира се, паралели между Елизиум и строящия се в Саудитска Арабия Неом не липсват. И двата града се планират върху парче земя, което преди това е било недокоснато от човешла ръка, макар че в Испания теренът е малко по-щадящ. И двата града са описани като устойчиви убежища със слънчеви ферми за електричество, железопътна мрежа и електрически превозни средства. И странно, въпреки че нямат нищо общо с Гърция, и двете имена имат древногръцки корени (Елизиум означава "рай", докато Неом идва от гръцката наставка нео и арабското съкращение за "бъдеще", по същество означава "ново бъдеще"). 
 
Синдала – островът, който ще стане топ туристическа дестинацияОстров Синдала в Червено море - един от най-важните проекти от националната туристическа стратегия на Саудитска Арабия, ще приема туристи от началото на 2024 г.


Неом е обект на критики и спорове още от първия си ден, докато Елизиум все още е пощаден от международните медии. И затова има една основна причина - Елизиум обещава да работи заедно с природата, а не срещу нея, какъвто е случая с Неом. 

Всичко започва като коренно различна концепция. През 2018 г. Елизиум е рекламиран като Евровегас - лъскава екстравагантна дестинация, съставена от луксозни хотели, казина, тематични паркове и търговски центрове.  
 
"Приличаше на Лас Вегас", казва Карлос Кубильос, директор по дизайна и главен изпълнител в Gensler, който ръководи новия генерален проект. 
 
Но точно тогава се развихря пандемията от COVID-19. Кубильос е натоварен от Франсиско Нучера, който отговаря за строежа на Евровегас, да разработи чисто нов генерален план за този парцел земя в Естремадура.  
 "Преди това той искаше да създаде още един магнит за развитие на туризма и развлеченията, подобно на това, което направи Лас Вегас в Съединените щати", казва Кубильос. “Но изведнъж всичко това започна да изглежда безсмислено, а той беше много загрижен, че след пандемията хората няма да оценят подобна локация." 
 
По този начин Евровегас се превръща в Елизиум. Gensler разработва чисто нов генерален план с градски център, яхтено пристанище, спортно съоръжение, център за научни изследвания - и да, луксозни хотели и казина. Новият град ще се захранва от три фотоволтаични централи, разположени на площ от 2 600 декара. Цялата вътрешна мобилност ще бъде ограничена до електрически превозни средства и решения за микромобилност, а център за пречистване на отпадъчни води ще помага за напояването на зелените площи и отглеждането на храна. Около 30-40% от територията ще останат недокоснати с цел опазване на околната среда, казва още Кубильос. 
 
Естествено, подобен огромен парцел може да бъде застроен, само ако бъде разделен на по-малки части - или, както ги нарича Кубильос, квартали - всяка от които ще бъде свързана с мрежа от зелени коридори с останалите. Архитектите се позовават на Богота и нейните зелени коридори, на Мексико сити и неговия обширен парк Чапултепек, както и на Сингапур, който през последните няколко години си спечели репутацията на "град сред природата". 
 
Саудитска Арабия строи град с дължина 160 км Зеленият град на Неом е проект за 500 милиарда долара


Проблемът е, че нито един от тези градове не е бил планиран от нулата, така както е планиран Елизиум Сити. А ако са израснали на базата на първоначален генерален план, то те са го надраснали, като са се изкачили на близките хълмове и са навлезли във водни площи (повече от половината от центъра на Сингапур например е издигнат върху земя, която е била море преди). По-важното е, че те са се развивали бавно и повече или по-малко органично, а хората, които живеят там, са израснали с чувство за общност, възпитавано от поколения.  

Но как някой би могъл да възпроизведе или дори да създаде това чувство за принадлежност върху парче девствена земя? 
 
"Това е невъзможно, но е възможно да се планира", казва Кубильос и дава за пример древната столица на империята на ацтеките. Когато около 1325 г. ацтеките построяват град Теночтитлан на мястото на съвременния Мексико сити, те избират да го построят на остров, за да се предпазят от нашественици. След това създават сложна мрежа от акведукти и канали, по които да се пренася прясна вода до града. Той твърди, че тази вездесъща връзка с водата им е помогнала да изградят град, който процъфтява в продължение на векове.  
 "Вероятно можете да се разровите в други процъфтяващи общности или градове по света, откакто съществуваме, и те ще имат тази обща тема - хората се обединяват около източник на вода или плодородна почва", посочва Кубилос. 
 
Елизиум е изграден на подобен принцип, тъй като се намира на ръба на язовира Гарсия Сола, така че той вярва, че като дестилира духа на мястото и даде на хората солидна основа, те сами ще продължат да градят върху нея: "Създаваш почвата, а след това оставяш хората да посадят семената”. 
 
Етапът на засаждане обаче ще отнеме известно време. Кубильос казва, че строителството ще започне в икономически най-изгодния от всички квартали - развлекателния - защото изпълнителите на проекта са изправени пред натиска на правителството и местните власти да създадат работни места. Оттам нататък той очаква да дойдат спортните и образователните съоръжения, след това свързаният със здравето и уелнес туризъм, а накрая - жилищните райони в по-голям мащаб. 
 
С други думи, градът най-вероятно ще заприлича на Евровегас, преди да заприлича на Елизиум. Истинският въпрос е дали някога ще се превърне в древногръцкия рай, който обещават визуализациите, или ще бъде такъв само за комарджиите, пише в заключение Fast Company. 
 
 
 
 
 
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg