Къде в Пловдив, Варна и Бургас са най-евтините жилища? А най-скъпите?

8630
Къде в Пловдив, Варна и Бургас са най-евтините жилища? А най-скъпите?

© Pixabay

Една от водещите имотни агенции в страната BULGARIAN PROPERTIES публикува анализи за имотните тенденции на три от големите пазари в страната - Пловдив, Варна и Бургас.

Нека видим как пандемията от COVID-19 се отрази на имотните пазари в града под тепетата и най-големите градове по Черноморието:

Пловдив:


Вторият по големина градски пазар у нас след София с близо 10 000 сделки за деветмесечието запазва стабилност на цените през 2020 г., а данните за 3-тото тримесечие показват тенденция на възвръщане към растеж.

Пловдив е с най-голямо регистрирано нарастване на цените през 3-тото тримесечие сред 4-те най-големи. То е в размер на 4.7% на годишна база. Така Пловдив все по-осезаемо компенсира разликата в цените спрямо Варна и Бургас, където цените преминаха тази граница още в края на 2017 г. и началото на 2018 г.

Данните ни сочат още, че за първи път през 3-тото тримесечие на 2020 г. средната цена на жилищата в Пловдив премина границата от 800 евро/кв.м. и достигна 808 евро/кв.м.

Пловдив беше лидер по нарастване на цените през изминалите години, като особено бърз темп на нарастване от близо 16% беше отчетен през 2018 г. След това темпът на растеж се забави и в началото на 2020 г. достигна до нива от около 3-4% на годишна база.

Най-скъпи квартали с цени над 900 евро/кв.м. са Мараша, Център, Младежки хълм, Каменица 1.

Най-евтино се продават имотите в Изгрев, Прослав, Беломорски, Остромила, Коматевски възел, Южен и Въстанически.

Варна:

Варна е третият по големина градски пазар у нас с реализирани 8 850 сделки за деветмесечието по данни на Агенцията по вписванията.

През третото тримесечие на годината Варна е един от областните градове с най-големи ръстове на обемите от сделки (7.12%), което дава основание да смятаме, че жилищният пазар в морската столица се е възстановил от първата вълна на епидемичната криза и се е върнал към нормален ритъм.

Цените на имотните в морската столица нарастват с доста по-умерен темп в сравнение с другите големи градове. През последните няколко години този ръст се движи между 2 и 3% годишно и показва стабилност и устойчиво развитие.

Този темп на нарастване се запазва и през 2020 г. През 2-рото тримесечие той леко се забавя до 1.9% заради затегнатите мерки през пролетта и веднага след това през 3-тото тримесечие се връща на нива около и малко над 2%. През 3-тото тримесечие на 2020 г. средната цена на жилищата във Варна е достигнала 860 евро/кв.м.

Най-скъпи квартали с цени над 1 000 евро/кв.м. са централните градски райони Морска градина, Гръцка махала, Общината, района на ВИНС, Чайка, Спортна зала, Червен площад, Операта, Централна поща и Чаталджа.

Най-евтини са Кайсиева градина, Христо Ботев и Владислав Варненчик.

Бургас:

Още в началото на годината ръстовете на цените на жилищата се забавят до около 2% при стойности между 5 и 6% година по-рано. Затегнатите мерки и коронакризата са довели до допълнително забавяне през второто тримесечие, но през третото тримесечие наблюдаваме ускоряване на растежа до 2.6%.

Средната цена на жилищата в Бургас през 3-тото тримесечие достига 890 евро/кв.м. и се задържа по-висока от тази във Варна. До началото на 2018 г. Варна водеше по цени Бургас, но от тогава тенденцията се обърна и Бургас изпреварва по темп на растеж и задържа по-високи средни цени от тези в морската столица.

Най-скъпи квартали с цени над 1 000 евро/кв.м. са център, Зорница и Лазур, като веднага след тях се нарежда Братя Миладинови.

Най-евтино се продават жилищата в Меден рудник, като тази част от града се развива най-динамично по отношение на ново строителство.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg