Какво да очакваме от българската икономика през следващите години

864
Какво да очакваме от българската икономика през следващите години

© Profit.bg

Българката икономика отчита четвърта поредна година на ръст, който е по-висок от потенциала, отчитан от нас на 2.7%.

Това заяви днес, по време на Balrec, главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов, като посочи, че икономиката ни е с ръст от 3.6-3.9% на БВП в периода 2015 – 2018 г.

Според него, общо три са факторите, подпомагащи растежа.

На първо място, това е заетостта, като по последни данни безработицата у нас е 5.5%, но от банката прогнозират достигането на пълна заетост (около 4.5% за родната икономика) в края на следващата 2019 г.

На второ място, сериозна подкрепа за икономиката дават и инвестициите в жилищното строителство. Това се случва, след като в продължение на 6 години те бяха на доста подтиснати нива и едва през 2016 г. отчетоха ръст от 2.7% от БВП.

Още следващата година този ръст се засили до 2.9%, а за настоящата година очакванията на Уникредит Булбанк са за надхвърляне на дългосрочната средна стойност от 3.1% от БВП.

Пикът обаче ще бъде достигнат през 2020-2021 г., когато очакваме инвестиции от около 4.5-5% от БВП, прогнозира Павлов.

Третият фактор, подпомагащ експанзията на икономиката, е усвояването на средствата от ЕС, както за 2007-2013 г., така и за новия програмен период – 2014 – 2020 г.

Според Павлов, експанзията на родната икономика ще продължи в следващите 2-3, а защо не и 4 години, след което очакваме забавяне на растежа.

Той посочи и един важен фактор, който ще подкрепи растежа през 2019 г. - планираното увеличение на разходите от бюджета.

Външната среда обаче ще става все по-неблагоприятна и това ще спира по-сериозния ръст на икономиката ни в следващата година.

Павлов коментира и пазара на жилища, като добави, че в голям брой страни, като Словения, Словакия, Унгария, Полша, цените на имотите са над или близо до нивата от 2008 г. У нас обаче те все още са далеч от тези стойности, въпреки че голяма част от имотите (2/3) в София са надцени с до 20%-40%, на база доходите в страната.

Все пак сме още далече от нивата от 2008 г., когато 40-60% от имотите са надценени. Високи нива на надцененост на предлаганите имоти се наблюдават и на пазарите в Бургас и Варна, каза още Павлов.

Възможно е цените да се стабилизират и ако доходите продължат да се повишават в следващите 2-3 години, съотношението да се запази на едно устойчиво ниво, заключи още той. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...