Какво да очакваме от имотите в България през 2020 г.

8214
Какво да очакваме от имотите в България през 2020 г.

Полина Стойкова е изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES. Ръководената от нея компания спечели приз за имотна агенция на 2019 г. От нея ще научим за очакванията за 2020 г., средните цени за София и страната, както и кои са топ комплексите в момента, към които се насочват купувачите. 

Имотният пазар у нас отчита една от най-силните си години. Каква е равносметката ви за 2019 г.?

Бих казала, че приключи една изключителна година за имотния пазар. С много по-умерени нараствания на цените, нараснали обеми продажби и исторически най-добрата достъпност на жилищата в София и другите големи градове. В допълнение на това, най-ниските лихвени проценти по ипотечните кредити, каквито сме наблюдавали.


На практика всички фактори, които влияят върху имотния пазар, са със силно положително въздействие и резултатите от това са продължителен подем и оптимистични перспективи за развитие и през тази и следващите години.

За поредна година в големите градове най-много се търсеха жилища в сгради ново строителство. Засили се интересът и към къщи в селата около големите градове, както и към ваканционни апартаменти в ски и морските курорти.

Пазарът продължаваше да бъде движен основно от българи, като в много от районите те са 80-90% от купувачите.

Доходите на работещите в големите градове растат с едни от най-бързите темпове в ЕС. На фона на тези данни от Евростат, не може да не ви попитаме - скъпи или евтини са имотите у нас?

Както отбелязах, в момента имаме исторически най-добрата достъпност на жилищата в страната, а достъпността е измерител на съотношението на цена към доход.

Цените на имотите се запазиха без особени изменения през 2019 г., а средната работна заплата нарасна с над 10%, което доведе до значително подобрение на достъпността на имотите през 2019 г. Заедно с това, достъпността на кредитен ресурс също е много добра при изключително ниските лихвени проценти, каквито се предлагат в момента.

Какви имоти търсят жителите на София в последните 12 месеца?

Още в началото на 2019 г. имотният пазар в София превключи на по-висока скорост и сделки се сключваха буквално до последните минути на 2019 г. Интересното за изминалата година е, че наблюдавахме разширение на периметъра на търсене и на предлагане, което доведе до по-голяма активност във всички райони на столицата.

Най-купувани бяха двустайните апартаменти с дял от около 60% от общо закупените жилища. След тях с около 30% се нареждат тристайните апартаменти. Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, като обаче забелязваме засилване на интереса към апартаменти на високите етажи в новите и модерни сгради, тъй като те дават възможност за красиви гледки, повече простор и светлина.

Три впечатляващи жилищни комплекса в СофияНека видим как и докъде са те в етапа на строителството си

И през 2019 г. се запази засиленият интерес към затворени комплекси със собствени градини и паркове, зеленина, детски площадки и зони за отдих на живущите. Младите семейства често предпочитат покупка на жилище на партера, което да върви с малко дворче. Комплекси, които са решени без автомобилен трафик и са с подземно паркиране, са сред обещаващите най-добър комфорт за семействата и техните деца.

Съответно тук можем да споменем и най-продаваните ни комплекси за 2019 г. Те покриват всички тези критерии и затова успяха да привлекат значителен интерес и почти напълно да се разпродадат през изминалата година.

Това са комплексите Park View Residence в кв. Банишора, Модера Резидънс в кв. Витоша и AMur в кв. Манастирски ливади. Повече за тях и за техните предимства можете да видите тук.

Какви са очакванията ви за цените на имотите през 2020 г? Каква е зависимостта с ниските лихви, предлагани от банките у нас и това ли е един от движещите фактори на пазара в момента?

Лихвите по ипотечните кредити са един от най-важните фактори за развитието на пазара, а през 2020 г. се очаква те да останат без съществено изменение. Това обещава да даде основа за един продължаващо активен пазар. Очаквам през 2020 г. да има голяма ликвидност и повишение на обема продажби, като същевременно цените ще се запазят около настоящите си нива. Все по-важни фактори ще бъдат доходите на населението, безработицата и миграцията. В това отношение перспективите също са добри, тъй като доходите ще продължат да нарастват, а безработицата е на рекордно ниски нива. Вътрешната миграция е насочена към големите градове и там пазарите ще продължават да се развиват динамично за сметка на по-малките, необластни градове.

Каква е средната цена на имотите в България? Кои са областите, където все още можем да си купим имот под тези нива?

Средната цена на жилищата в областните градове на страната за 2019 г. е около 550 евро/кв.м. По-ниски от средната цена има във Видин, Кюстендил, Враца, Монтана, Габрово, Ловеч, Добрич, Сливен, Ямбол, Смолян и други градове в страната.

Интересно е да обърнем внимание и към курортите, където на фона на растящите цени в градовете, имаме задържане на нивата или дори лек спад. Особено интересни са имотите в и около Слънчев бряг, на север около Каварна и Балчик, както и Банско и Пампорово, където средните цени са доста под 550 евро/кв.м. и има много добро предлагане.

Все по-популярни в последните месеци и години са инвестициите в имот с цел отдаването им под наем (краткосрочен или дългосрочен). Каква е доходността днес от подобна инвестиция в големите градове?

При дългосрочните наеми в зависимост от града и имота, доходността е между 5 и 6.5% годишно.

Имот на морето, планината или чужбина - къде българите най-често купуват ваканционен имот?

Наличните цени от 10 000 евро в българските курорти трудно могат да бъдат намерени където и да е в чужбина и това привлича интереса най-вече към родните курорти.

Засега най-много се купуват апартаменти в планинските курорти, но постепенно нараства интересът и към морските курорти. Даже още в първия работен ден на годината имаме няколко запитвания за имот около морето. Това дава индикации за добри перспективи и при ваканционните имоти тази година. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg