Какво да очакваме от цените на имотите у нас до края на 2021 г.?

8280
Какво да очакваме от цените на имотите у нас до края на 2021 г.?

© Pixabay

Данните за сключените имотни сделки през второто тримесечие на 2021 г. ще станат известни след броени дни.

Въпреки че те не включват покупките на зелено, са е един от факторите, показващи какъв интерес генерират недвижимостите в последните месеци.

Какво можем да очакваме от цените на имотите до края на 2021 г.?

Отговорът на този въпрос зависи най-вече от разпространението на COVID-19 в следващите месеци, но следните тенденции са повече от известни на всички в сектора. Вижте ги:

Повишено търсене на къщи


Къщата несъмнено е лукс, най-малкото заради по-високите разходи за нейната поддръжка. Независимо дали около големите градове или на село, къщата ще ви отнеме доста повече средства. Готови ли сте да платите тази цена?

Ако отговорът е положителен, това може би означава, че се чувствате спокойни за бъдещето ви – имате спестявания или вноската по кредита не е проблем за семейството ви.

Едно обаче е сигурно – при положение че имате 2 или повече деца, къщата е малко по-скъпа от апартамент в града, а удобствата са значително повече от недостатъците. Промяната в търсенето и насочването към къщи е една от най-големите тенденции в месеците от началото на пандемията.

Строителството ще зависи от цените на материалите

Забавените доставки, съчетани с повишеното търсене на основните строителни материали, доведоха до ръст в цените им. Това покачи и строителните разходи, а оттам и цените на имотите.

Шест съвета за бъдещите новодомциВ пандемичната 2020 г. недвижимостите в София са добавили 8.6% към стойността си, с което можем да заключим, че имотите са една от най-доходните нискорискови инвестиции за последната година

Спокойно можем да обявим, че хората, сключили сделки на зелено през 2019 и 2020 г., са едни от големите печеливши от пандемията, тъй като ще платят имотите си на нива, които са доста по-ниски от настоящите.

Инфлацията

Макар и сравнително на ниски нива (за момента) у нас, тя е на най-високото ниво от 13 години насам в САЩ, където данните показаха ръст до 5% на годишна база - доста над желаните 2% от Федералния резерв.

Какво се случва с цените на имотите по време на по-висока инфлация? Нормално би било поскъпването на основните стоки и услуги, както и на строителните материали, да доведат и до поскъпването на имотите.

Хората се притесняват и за спестяванията си, тъй като лихвите по депозитите са на нулеви нива, а инфлацията би намалила покупателната им стойност. А както може би знаете – имотите са една от най-често срещаните имотни инвестиции за българите, които влагат в пъти по-малко средства на финансовите пазари от населението в Западна Европа.

Имотите - нагоре или надолу? 6 довода в подкрепа на двете тезиКакво е вашето мнение по този въпрос?

Сериозен интерес към парцелите

Липсата на парцели в и около големите градове също оказва влияние върху цените на имотите, тъй като те са основна част пот формирането на себестойността, а оттам и на продажната цена.

Брокери разказват пред Profit.bg, че качествените, а също и парцелите без проблеми, т.е. при които може лесно и бързо да се прибегне до старт на строителството, са малко на брой, което означава по-високи цени заради по-голяма конкуренция.

Лихвите по кредитите

Една от основните причини за днешния имотен бум са ниските лихви по кредитите у нас. През май те останаха на рекордно ниските нива от 2.75% за заемите в лева.

Докога ще продължи възходът на имотния пазар у нас?Пазарът на недвижими имоти в България се възстановява бързо след пандемията, а възходящият тренд на цените има потенциал да продължи. Това стана ясно по време на имотния панел, който беше част от 12-ото издание на форума Шумът на парите

Зависимостта - ниски лихви и скъпи имоти, е една от основните, когато говорим за връзката между заемите и цените на недвижимостите. Същото обаче важи и за обратната тенденция, така че следва внимателно да следим и за ръст при лихвите по кредитите в следващите месеци.

Лек ръст в цените

Инфлацията, промяната в търсенето и все по-голямото желание на българите да излязат от панелките са в основата на поскъпването на имотите в последните месеци. Тенденцията по всяка вероятност ще продължи до момента, в който не отчетем по-сериозно нарастване на лошите кредити поради невъзможност за плащане на месечните вноски.

Дали и кога това ще се случи – зависи както от политическата обстановка в страната, така и от състоянието на икономиката, доходите на кредитополучателите и други.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg