Knight Frank: Над 50% от купувачите очакват спад в цените на имотите

744
Knight Frank: Над 50% от купувачите очакват спад в цените на имотите

© Pixabay

Епидемията от коронавирус промени начина, по който живеем. За много хора домът се превърна в място за живот, упражнения, обучения, работа и почивка.

Ето защо от Knight Frank проведоха проучване сред 700 души от 44 държави по света относно нагласите им за покупка на имот в следващата година.

Общо 56% от участниците в нова анкета на Knight Frank отговарят, че очакват цените на недвижимото имущество през следващите 12 месеца да отчетат понижения.


Най-малко (8%) смятат, че цените ще паднат с повече от 20%, докато 21 на сто са на мнение, че имотите ще поевтинеят с между 10 и 19%.

Други 27% са на мнение, че понижението в цените ще е минимално и ще възлезе на между 1 и 9%.

Всеки четвърти анкетиран е на мнение, че в следващите 12 месеца цените на имотите няма да претърпят корекция, а едва 19 на сто прогнозират поскъпване, като според 12 на сто от тях то ще е минимално – от 1 до 9%.

Най-големите оптимисти (ръст между 11 и 19%, както и поскъпване от над 20%) са едва 5 и 2 на сто от запитаните.

След селските къщи - идва нов тренд на пазара на имотиВсе повече хора предпочитат планината, където жилищата са по-ниски от големите градове в страната

Общо 53% от участниците в анкетата казват, че бюджетът им за покупка на имот не се е променил вследствие на кризата от COVID-19, а над 30% казват, че ще заделят 10% по-малко средства.

Общо 15% от запитаните отговарят, че биха увеличили размера на основното си жилище, 13 на сто са на мнение, че новото им жилище би трябвало да им предоставя достъп до по-качествено здравеопазване, а 12 на сто планират покупка на ваканционно жилище.

Хората, планиращи да се преместят в чужбина, биха предпочели да купят дом във Великобритания (30%), Испания (17%) и Франция (9%), както и Карибите, Канада, САЩ, Швейцария, Австралия (по 4%) и др.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Victor Gachurov
# 0
10:08 | 11 August 2020
При въпроси относно инвестиции в Испания и в частност в Барселона може да се обръщате към мен Виктор Гачуров агент по недвижими имоти в Century 21 Xarxa, Barcelona victor.dimitrov@century21.es или на телефон 0034 600360044 ползвам Вайбър и Уотсапп
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg