Кои столични квартали препоръчват брокерите (част 1)

12211
Кои столични квартали препоръчват брокерите (част 1)

© Unspash

Инфлацията определено „изяжда“ покупателната способност на парите ни.

Част от хората със спестявания вече намериха ново вложение за тях, на фона на ниските лихви по банковите депозити. Други все така обмислят дали да инвестират средствата си в имот.

Какъв апартамент да купя? На кой квартал да се спра, за да съм сигурен, че инвестицията ми ще е добра?

В продължение на два дни ще ви представим мненията на водещи брокери на недвижими имоти в страната. 


Венета Христова, управител, MaxView

Предвид, че това, което до голяма степен определя стойността на един имот е неговата локация, независимо дали избираме да инвестираме с цел отдаване под наем, респективно добра доходност или печалба от препродажба на по-висока цена, разумният избор би бил основно в две посоки.

Преди всичко обаче е необходимо да имаме добра стратегия, адекватни познания, информираност и ясен план.

Едната възможност да инвестираме средствата си в покупка на имот е тази в новоизграждащите се квартали, каквито са Манастирски ливади, Малинова долина, Кръстова вада и Витоша, където в момента се наблюдава интензивно предлагане на жилищни проекти и купувачите имат възможност да избират от качествени обекти.

Тук добрата инвестиция следва логиката на покупката на имот “на зелено”, което означава възможност за плащане на по-ниска цена при покупка на по-ранен етап на строителството, както и възможност за разсрочване на плащанията.

Важно е да отбележим, че добрият избор къде и как да инвестираме средства е компонентен, затова трябва да познаваме района, да имаме предвид планираното му инфраструктурно развитие в краткосрочен план.

Близостта до детска градина и училище, паркове, както и бързите транспортни връзки с главни булеварди, също са сред приоритетните фактори и важна предпоставка за насочване на инвестиционните намерения. Това са и  факторите, които ще обуславят повишаването на пазарната стойност на имота на по-късен етап.

Съществуваща и/ или предстояща спирка на метрото остава един от основните плюсове при избора ни и е категоричен аргумент за това кои локации ще стават все по-предпочитани за живеене и инвестиция.

В случай че желанието и целта ни е отдаване под наем, необходимо е да знаем и с какъв социален профил бихме искали да бъдат бъдещите ни наематели, респективно бихме се насочили към локации с непосредствена близост до бизнес/офис сгради или университети, както и да се насочим към по-малки като площ жилища.

Другата възможност да изберем да инвестираме е купувайки имот в някой от престижни райони, приетите за топ 5 предпочитани квартали, където се предлагат имоти във високия ценови сегмент, а именно Иван Вазов, Яворов, Изток и/или Център, както и долната част на Лозенец.

Един добър вариант за дългосрочна инвестиция с минимизиран риск предвид факта, че изброените локации продължават да държат най-високите пазарни нива в столицата. Част от предимствата са изборът на “готови'’ жилища, вече изградена инфраструктура, транспортна мрежа и добра паркова среда.

Людмил Боянов, мениджър и консултант по жилищни имоти, Arco Real Estate

Витоша и Малинова долина са сред често търсените райони за покупка на жилище в София. Това се обуславя основно от факта, че това са бурно развиващи се райони от страна на строежи на нови сгради заради повечето свободни места за строеж, повече жилищни площи за продаване и не толкова заради инфраструктурата или добро местоположение.

В други такива отдалечени райони търсенето също е по-високо, като общото между всички е, че и там цените са малко по-достъпни на фона на поскъпването на строителните материали, а от там и повишаването на цените на имотите.

Разбира се, винаги има голям интерес и за по-престижните локации, като Оборище, Изток, Изгрев, Лозенец, Яворов. Там предлагането като цяло винаги е по-малко, защото и възможностите за свободни терени и построяване на нови сгради също са малки и съответно цените са сред най-високите.

Евгени Василев, Arco Real Estate: Инвестирайте в къщиИнтересът към къщите се е повишил в пъти в последната година, допълни още Василев

Затова купувачите са готови да платят повече при закупуване на имот в тези райони, а голяма част от тях са наясно и с факта, че при корекция на пазара и спад в цените това най-малко се отразява в гореизброените райони.

Т.е., за купувачите покупката е свързана с жилищни нужди, но на нея се гледа и като на добра инвестиция (разбира се, списъкът с райони не е изчерпателен). Основното, което е важно, е, че покупката на жилище не трябва да е импулсивно решение, свързано с модерен и популярен район, или повече предлагане.

А именно добре обмислено решение с ясна визия за имота в бъдещето, добра инфраструктура и околна среда, комуникативно местоположение, добро качество на строителството, поддържани общи части и т.н.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg