Колко можем да спечелим от отдаване на имот в Airbnb?

6218
Колко можем да спечелим от отдаване на имот в Airbnb?

© Pixabay.com

Само преди дни от една от големите имотни агенции у нас обявиха, че доходността от наеми в страната варира между 5 и 6.5% годишно.

Освен дългосрочните наеми обаче, от няколко години набират популярност и краткосрочните, които съвпадат с увеличаването на чуждестранните туристи в страната ни, главно заради полетите на нискотарифните авиокомпании.

Обмисляли ли сте да закупите имот, който да отдавате под наем в популярната платформа Airbnb? Трябва да имате предвид, че търсенето е най-вече в централните части на големите градове или пък около метрото в столицата.

Какви са средните наеми, на които се отдават имотите в големите градове? Колко са регистрираните жилища, които търсят краткосрочни наематели и има ли пренасищане на пазара? Може ли нов евентуален ръст в имотите, които се регистрират в Airbnb, да доведе до спад в доходността?


Справка на Profit.bg в AirDNA сочи, че е налице увеличение на имотите в платформата, а доходността варира от сезона. Ще разгледаме четирите най-големи града на страната.

Ето какво показват данните на аналитичната компания, специализирана в краткосрочните наеми, като следва да се отбележи, че става въпрос за средни данни, а по-високи доходи се получават от централно разположените имоти.

София

Днес в София можем да избираме измежду 2792 имота, които се отдават под наем в Airbnb. Заетостта в столицата е най-ниска (40%) през януари и най-висока (70%) през септември. Средните наеми варират от 38 до 43 долара на ден, или 40 долара средно, а приходите на собствениците са около 512 долара на месец.

Най-ниски приходи от AirDNA отчитат през февруари (390 долара), най-високи (622 долара) през август. Пазарът в София е оценен като A-, като събира 79 от 100 възможни точки. Оценката се прави на база търсене, ръст на приходите за последната година, сезоност и регулация на съответния пазар.

Пловдив

В момента във втория по големина град се отдават 964 имота чрез Airbnb, а в рамките на последното тримесечие са достигнати рекордните 1237 жилища спрямо 837 за година по-рано. Средният дневен наем на отдаваните имоти е 40 долара, като варира от 37 долара през октомври до 44 долара през юни.

Средната заетост в Пловдив е около 35%, като отново варира от 19% през януари до 57% през септември. Средните месечни доходи на собствениците на имоти, отдавани в Airbnb, е около 338 долара, като най-ниски са те за януари (208 долара), а най-високи през септември, когато достигат 501 долара.

Следва да се отбележи, че през 2019 г. Пловдив беше европейска столица на културата и чуждестранните посещения в града отчетоха сериозен ръст. Пазарът в Пловдив е оценен като В-, като събира 59 от 100 възможни точки.

Варна

Днес активни във Варна са 1680 имота, като заетостта им е средните 45%. Тя обаче има сериозна сезонност, варираща от 19% през януари до 72% през август. Средните приходи от имотите във Варна са 425 долара на месеца, като най-високи са те през август (825 долара), а най-ниски през октомври (200 долара).

През третото тримесечие на миналата година общо през платформата са преминали 2355 имота спрямо 1784 за година по-рано. Пазарът във Варна събира 54 точки и е оценен с рейтинг B-.

Бургас

Днес в Бургас има активни 711 имота, като бройката за последното тримесечие достига 931. Средната заетост тук е 40%, отново с най-високи данни през лятото и основно в август (69%) и най-ниски през октомври (едва 13%). Постъпленията на месец за собствениците варират от 703 долара през август до 144 долара през февруари, като средната сума е 357 долара.

Средните дневни приходи са 41 долара, като най-ниски са през март (34 долара) и най-високи (47 долара) през август. Пазарът в Бургас събира 58 точки и е оценен с рейтинг B-.

Извод

Пазарът в София е с най-висока оценка (79%), докато средните приходи във Варна са 45 долара, с което изпреварват останалите големи градове. Сезонността в морската столица е фактор, коъто носи по-ниска оценка и съответно доста ниски постъпления извън сезона.

Средните месечни приходи са най-високи в София (512 долара), следвани от Варна (425 долара), Бургас (357 долара) и Пловдив (338 долара). 

Българският бизнес

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg