Колко пари харчат европейците за своите жилища?

3082
Колко пари харчат европейците за своите жилища?

© Pixabay

През 2019 година европейските домакинства са похарчили общо 1.7 трилиона евро, равняващи се на 12.3% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз, за своите жилища, за поддръжката им и за текущи разходи, показват данните на Евростат.

Около 70% от гражданите на ЕС притежават собствено жилище, а останалите 30% живеят под наем. 

Разходите за жилището, които включват наемите, вноските по ипотечните кредити, ремонтите, както и режийните разходи за ток, вода и газ, представляват общо 23.5% от целия бюджет на европейските домакинства и са най-гоямото перо в техните семейни бюджети изпреварвайки транспорта (с дял от 13.1%), храните и безалкохолните напитки (13%), посещенията на ресторанти и хотели (8.7%) и пътуванията и културните събития (също с 8.7%).


Разходите за жилището са най-високи във Финландия, където достигат 28.8% от семейния бюджет. На второ и трето място са Словакия и Дания съответно с 28.4% и 27.9%.

Най-ниските пък са в Малта (12.3%), Литва (14.9%) и Кипър (15.6%).

България се намира на 17-о място с дял на разходите за жилища и режийни разходи от 20% през 2019 година.

В последното десетилетие, от 2009 до 2019 година, в повечето европейски държави делът на разходите за покупка и поддръжка на жилището намалява или остава на същото равнище, показват още данните на Евростат.

Най-голям спад се наблюдава в Румъния, където делът им се понижава от 25.2% през 2009 година до 17.7% през 2019 година, или със 7.5 процентни пункта.

С понижения от по над два процентни пункта са още Полша, Кипър, Унгария, Латвия и Словакия.

В 11 европейски държави делът на жилищните разходи се увеличава през последните десет години. В Ирландия повишението е най-силно - от 22% през 2009 г. до 25.4% през 2019 г., или с 3.4 процентни пункта.

С толкова се увеличава делът им и във Финландия, а в Нидерландия ръстът е с 2.1 процентни пункта.

В Белгия, Люксембург и Португалия увеличението е с близо процентен пункт и половина.

По отношение на собствеността върху жилищата, най-голям дял на хората, които обитават собствен дом през 2019 година, е регистриран в Румъния (96%).

Унгария и Словакия са на второ и трето място, респективно с 92% и 91%.

Във всички европейски държави обитателите на собствени жилища са повече от наемателите, като в Германия делът им е почти изравнен. 51% от германците живеят в собствен дом, а 49% - под наем.

България е на седмо място в ЕС по дял на хората, които обитават собствено жилище. Те са 84.1%, докато наемателите са с дял от 15.9%.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg