Колко сме готови да платим за ремонтиран и обзаведен имот?

6840
Колко сме готови да платим за ремонтиран и обзаведен имот?

© Pixabay.com

Спрямо ценовите нива на сделките, могат да бъдат обособени три сегмента на пазара на имоти в София. Това коментираха от една от Адрес Недвижими Имоти.

Най-масово - с дял от 29% от всички сделки, са закупените имоти на нива между 70 и 100 хил. евро.

Покупките на имоти с цени от 100 до 150 хил. евро имат минимален ръст спрямо 2018 г. и представляват 23% от всички сделки на компанията, докато продажбите на имоти на цени от 50 до 70 хил. евро са 22%.

„Забелязва се тенденция в последната година купувачите да са готови да платят с 20-25% повече, при положение че имотът е ремонтиран и обзаведен“, каза Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС.


Общо 55% от покупките в столицата са осъществени с кредит, като преобладават сделките със заеми, покриващи около 80% от стойността на имота.

При 21% от покупките клиентите използват ипотека за над 80% от цената на жилището, а 18% са с ипотека на между 50 и 80% от стойността на покупката, допълни още Тенекеджиева.

По данни на АДРЕС делът на сделките с инвестиционна цел се повишава от 20% през 2018 г. до 24% за 2019 г. Традиционно предпочитаните имоти са двустайните апартаменти, с добра транспортна обезпеченост заради високата си ликвидност.

Имотната агенция констатира, че доходността от имоти през изминалата година е 6-7%.

Това обаче се определя най-вече от района и цената, на която се отдават имотите. При по-ниски цени това би означавало и по-дългосрочни наемни отношения, като доходността ще е между 4 и 5 на сто.

„При старите апартаменти, особено панелните, продавачите постигнаха възможно най-добрите цени през 2019 г.", посочват още от АДРЕС. „Предвид увеличението на предлагането, натискът върху по-старите имоти ще се увеличи", смята изпълнителеният директор на компанията.

Днес най-масовата група купувачи е на възраст от 26 до 35 години спрямо предходната година, когато възрастовата група е 35-44 години. Общо 39% от купувачите днес са на възраст между 26 и 35 г.

Ръстът в цените на имотите в София за 2019 г., по данни на АДРЕС, възлиза на 7.13%. Това обаче означава по-високи цени на новото строителство, а не на старото.

Най-висок ръст в цените през изминалата година от агенцията наблюдават в кв. Иван Вазов (9.18%, до 1594 евро), с което той вече заема челно място сред най-скъпите в столицата.

Основните причини за това са разположението му в близост до Южен парк и централните части на града – пешеходната улица Витоша и района около НДК.

Повишение от 8% през 2019 г. беше отчетено и в Надежда, Люлин, Дружба, Сердика и Свобода, докато между 7 и 8 на сто е ръстът на цените в Борово, Витоша, Изток, Изгрев, Красно село, Сухата река, Света Троица, Хаджи Димитър и Яворов.

Най-скъпо (освен Иван Вазов) е в Изток, Изгрев, Център, Лозенец и Яворов, показват още изнесените данни на агенцията.

Средното нарастване на цените в останалите части на страната е от 5%, пресмятат още експертите. Малко по-голямо поскъпване е отчетено в Кърджали, Шумен, Бургас и Велико Търново.

Средните цени на сделките във Варна и Бургас са около 865 и 712 евро/кв. м, а в Пловдив – 718 евро/кв. м.

Под 500 евро на кв. м са цените в Пазарджик (435 евро/кв. м), Кърджали (448 евро/кв. м), Ямбол (465 евро/кв. м), Добрич (468 евро/кв.м) и Хасково (486 евро/кв. м).

„През 2019 г. отчитаме и ръст в търсенето на магазини, но водещото при тези сделки е местоположението", коментира Данислав Тенинчев, старши консултант Бизнес имоти в АДРЕС.

Онлайн търговията удари наемите, но магазините на ключови локации се отдават на нива от 25-30 евро/кв. м. Цените на Витошка днес са от 65-70 евро на квадрат спрямо около 50 евро по време на най-слабия период след финансовата криза.

Най-силно търсените бизнес имоти днес се отдават под наем на нива от 9 до 11 евро за квадрат, допълни още Тенинчев. 

Българският бизнес

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Владимир Йосифов
# 0
17:01 | 24 January 2020
Районът на булевард Арсеналски е подценен. Може би, защото все още има брокери имоти които не знаят къде е и какви качества има. Поздрави,
Kredit
# 1
17:01 | 24 January 2020
Изпратете ни имейл на FEDERALOAN@GMAIL.COM или whatsapp на +1847315716 и вземете най-добрия наличен онлайн заем в рамките на 2 часа
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg