Купуваш жилище за 1 000 долара и го продаваш за 70 000

16648
Купуваш жилище за 1 000 долара и го продаваш за 70 000

Когато черните облаци на Голямата рецесия все още се събираха, стар квартал в Кливланд с името Slavic Village бе определен като епицентъра на кризата с иззети от банките жилища. Тази репутация на квартала си остана и в последните девет години, като той се превърна в символ на опитите на журналисти и политици да разберат какво се обърка или да преценят прогреса на възстановяване на имотния пазар, пише Bloomberg.

Сега, когато Националната конвенция на Републиканската партия на САЩ се провежда в град, в който цените на имотите са близо до дъната си от кризата, местните власти се сблъскват с решение, което трябва да бъде взето – трябва ли квартали като Slavic Village да бъдат спасени или да бъдат разрушени?

През 2014 г. няколко организации с нестопанска цел в Кливланд обединяват усилия с две компании и стартират експеримент с цел обновяване на градските райони. Групата започва с 450 000 долара финансиране. Те купуват изоставени жилища, реновират ги и ги продават с малка печалба. Идеята е приходите от продажбите да бъдат влагани в други такива имоти, а с малко повече късмет проектът да се разпростре и в други райони извън Slavic Village.

Групата купува домове, често за по-малко от 1 000 долара, от Cuyahoga Land Bank. След това прави основни подобрения по тях, като поправка на водопроводната и електрическата инсталация и боядисване на дървените подове.


“Ключовото в случая не е за колко най-много можем да продаваме жилищата, а колко ефективно можем да ги обновим,” казва Джеф Кип, директор на една от организациите с нестопанска цел в проекта.

Групата е продала 34 жилища, като в момента обновява още 20. Напоследък домовете се продават за по около 70 000 долара. Скромна сума, която Кип счита за постижение. Тъй като след пазарния срив в Slavic Village е имало много малко имотни сделки, купувачи трудно се намират, а банките трудно биват убеждавани да отпуснат ипотечни кредити.

В крайна сметка Кип се надява групата да реновира и препродаде около 500 жилища, след което да се опита да приложи модела на друго място.

В Кливланд много квартали имат нужда от подобно нещо. Средната цена на имотите в града достигна връх от 85 900 долара през март 2006 г. До следващото лято Кливланд имаше четирима представители сред 21 щатски района с най-много иззети жилища. Slavic Village е на първо място.

През май, седем години след началото на икономическото възстановяване, средната цена на имотите в града е 51 200 долара. Дори тази сума, която е втората най-ниска сред 150-те най-големи градове в САЩ, не пресъздава точно окаяното състояние, в което се намира местният имотен пазар, на който има хиляди жилища, които на практика не струват нищо.

От икономическа гледна точка, много от тези домове не си заслужават да бъдат спасени. Някои са строени от заводи като жилища за временно настаняване. В други не е живяно прекалено дълго, за да бъдат оправени или пък се намират в квартали, в които би било по-добре да се започне отначало.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg