Локацията и големината- новите критерии за луксозен имот

2907
Локацията и големината- новите критерии за луксозен имот

Откроява се тенденция на първо място като критерий за луксозен имот да е локацията и съответно големината и площта на един имот, коментираха на пресконференция от Unique Estates. Все повече клиенти търсят по-големи по площ имоти.

Изминалата 2011-та година бе изключително успешна за луксозния сегмент, като се отчита два пъти увеличаване на сделките спрямо предходната година.

Това се предопределя от два основни фактора – от една страна нестабилното положение на страните от ЕС, от друга страна страхът на хората какво ще се случи с еврото и дали няма да загубят спестяванията си. Все повече клиенти решават да инвестират парите си в луксозен имот, тъй като това се оказа най-сигурната инвестиция през последните години.

Нарастването на спестяванията и нуждата да се инвестират средства, раздвижването на кредитния пазар и спешната нужда от пари на продавачите са все фактори, които оказаха положително въздействие върху пазара.

Продавачите се приземиха и започнаха да се коментират цените. Крещяща нужда от финанси, средства за покриване на кредити, които са взети неизгодно и необходимост от свежи пари за инвестиране в собствен бизнес, са фактори, довели до отрезвяване на продавачите.

Какво се случи в цифри:

Понижението на цените на луксозния сегмент при едностайните жилища и къщи е 5%. При големите многостайни апартаменти понижението е 10%.

Наемите варират в широк диапазон между 4 и 12 евро за кв. м. При средните цени има дори леко повишение през 2011 г. спрямо 2010 година.

Два пъти се увеличи броят на сделките спрямо 2010 година. Дъното на цените вече е достигнато според нас. Продавачите правят големи отстъпки и има един баланс между това, което търсят купувачите и това което предлагат продавачите.

Купувачите са много добре информиране каква сума трябва да бъде инвестирана за покупка на луксозен имот и ако очакванията им не бъдат посрещнати, няма сделка. Тук е много важна ролята на продавачите за пазарни цени.

Има много по-голямо договаряне на цените и отстъпки. В момента се получават отстъпки до 21% от офертните цени, като ако не бъде постигнато договарянето, сделка няма. При наемите договарянето е около 14% от направените оферти.

Най-нереалистични са очакванията на продавачите в луксозния сегмент спрямо офертите.

Около 2 000 и над 2 000 евро са цените на луксозните имоти спрямо сключени сделки. Интересна тенденция е, че при 4-стаен апартамент и къща има изравняване на цени. Новата тенденция е, че клиенти, които искат да инвестират 400-500 хил. Евро, се ориентират към покупка на къща.

Най-високата сделка е 2 145 евро на кв. м. в Докторски паметник, където се държат най-високи сделки. Лозенец държи цена в сегмента с 1 310 евро на кв. м., а Южен парк 1 250 евро на кв. м., където са най-ниските цени.

Офертните цени на наемите варират в много по-широк диапазон. Най-високи наемни цени се постигат в Докторски паметник, където са и най-високите такива при продажните цени. По-високите нива се държат, защото в София все още има много чужденци, които наемат луксозни имоти, за да живеят в тях.

Нивата при 2 и 3-стайните апартаменти са значително по-ниски. Високите цени се държат при по-големите и многостайни апартаменти.

Друго положително за пазара е, че доходността от отдаване под наем се увеличи и в момента е по-изгодно да се купи жилище и да се дава под наем, отколкото да се наеме подобно жилище. Най-изгодно е, ако се купи едностаен апартамент.

Доходността от 7% през 2010-та е скочила на 9% през изминалата година.

Другото интересно е, ако се сравни доходността от отдаване под наем и депозит. 2010 година е било по-изгодно да се държат парите в депозит – 6.5%, при доходност от имот от 5.7%. През изминалата година тенденцията се променя. Плюс като се добави несигурната ситуация с еврото, хората започват да предпочитат покупката на имот. Тази тенденция се очаква да се задържи и през 2012-та година.

Ако се сравнят луксозните имоти в София и в Европа, ще се види, че в София луксозните имоти с цена от 1 500 евро са едни от най-ниските в Европа и след нас е само Скопие. За сравнение цените на луксозните имоти в Прага са 4 500 евро.

През тази година се очаква търсенето на големи жилища да расте. Българинът живее най-натясно – 18 кв. м. полезна площ се пада на човек. Така хората със стабилни доходи ще се ориентират да търсят по-големи имоти. Основната цел на покупките на луксозни имоти е за лично ползване, не за спекулации.

Другото, което ще видим през тази и следващата година, е все повече клиенти да се ориентират към покупка на градска къща, което е ново за нашия пазар, но е тенденция в Европа.

В момента, ако трябва да инвестирате сумата от 400-500 хил. за луксозен имот, може да се купи къща. Луксът вече се свързва с по-голямата площ, а не със скъпо обзаведения имот.

Последното ново строителство е с много умалени спални и бани, докато потребността на хората с добри доходи е за по-голяма площ.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

2-4
# 0
15:01 | 27 January 2012
През 2010г. две сделки а през миналата четери , ето ти двойно увеличение на сделките. Другото е бля,бля....
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg