Милано е на път да се сдобие с още една “сграда мутант”, покрита с растения

1640
Милано е на път да се сдобие с още една “сграда мутант”, покрита с растения

© dsrny.com

Милано е дом на някои от най-интересните сгради в света  - от внушителната средновековна катедрала Дуомо до елегантната красота на Ла Скала.

Освен сградите на стотици години, Милано може да се похвали и със сериозна модерна архитектура.

Тя включва небостъргачи, в които се помещават големи компании, като UniCredit и Allianz, както и легендарния Стадион Сан Сиро.


Ако всичко мине по план, силуетът на града скоро ще се сдобие с още една поразителна нова сграда.

В края на януари стана ясно, че Diller Scofidio + Renfro и Stefano Boeri Architetti са спечелили архитектурно състезание за обновяването на небостъргача Pirelli 39 и района около него.

Тяхното предложение включва модернизиране на настоящата структура и построяването на изцяло нов жилищен небостъргач. Проектът за новата сграда предвижда и 1 700 кв. м растителност, която, ако проектните снимки бъдат реализирани, ще покрива фасада на сградата от горе до долу.

Според изявление на инвестиционната компания COIMA SGR, “флората и фауната” на сградата ще променят цвета си със сезоните, ще абсорбират 14 тона въглероден двуокис всяка година и ще създават 9 тона кислород.

Архитекти: Не събаряйте старите сгради, полезни са за климата Взривяването на стари сгради е зрелищно и често попада в новинарските емисии, но се оказва, че то влияе негативно върху околната среда

Новата сграда също така ще има 2 770 кв. м слънчеви панели, които ще покриват 65% от енергийните й нужди. В опит да се намалят емисиите на въглероден двуокис, по време на строителството за етажите й ще бъдат използвани 1 800 куб. м дървен материал.

Плановете наподобяват много на друг проект в града, който също е дело на Стефано Боери - Bosco Verticale, или Вертикална гора, който е съвкупност от две сгради с височина 80 и 112 метра.

Съгласно архитектурната практика на Боери, “зелената завеса” на сградите може да произвежда кислород, да регулира влажността и да абсорбира въглероден двуокис и микрочастици.

В предишно интервю за CNBC Боери описва Bosco Verticale като “сграда мутант” - термин, който дава представа как градското строителство би могло в бъдеще да интегрира изкуствения дизайн и природата.  

От Лондон до Париж, Мадрид и Ню Йорк - идеята за покриването на сградите с цветя, растения и свързаната с тях зеленина започва да набира сила, тъй като общинските власти се опитват да подобрят качеството на въздуха и да създават среда, която поощрява природата.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg