Милениум поколението влиза на пазара на недвижимите имоти

3561
Милениум поколението влиза на пазара на недвижимите имоти

Така дългоочакваното влизане на хората от т.нар Милениум поколение на пазара на недвижими имоти може да случи през 2017 и 2018 г., но недостигът на качествеи жилища ще държи цените високи, смятат от Националната асоциация на агентите по недвижимите имоти в САЩ.  

През 2017 г. се очаква продажбата на жилища да нарасне с 2% и да достигне 5.46 милиона единици, а през 2018 г. да се повиши с 4% (до 5.68 милиона единици), коментира главният икономист на асоциацията Лорънс Юн. Той отбелязва, че през 2016 г. продажбите са отбелязали най-добри резултати след кризата. Очакванията са цените да се покачат с около 4% през тази и следващата година.

"Постепенно подобрение на икономиката, няколкото години на стабилен ръст на работните места и лихвите по ипотечните кредити, които паднаха под 4% допринесоха за значителен интерес към покупката на жилища през тази година", казва Юн. Нивото на безработицата в САЩ падна до 4.9%, а ръстът на заплатите е най-висок от 2009 г.


Поколението на 30 годишните влиза на пазара, защото при тях вече са минали годините на изплащане на студентски кредити, търсене на работа и неясно бъдеще. След рецесията те влизат по- улегнали, и стъпват уверено на пазара на имоти, което се очаква да се забележи в следващите две години, добавя икономистът. По думите му само 14% от младите купувачи избират ново строителство, което е най-ниското ниво от 2003 г. насам.

Юн очаква следващата година броят на свободните за продажба жилища да се увеличи с 5.3% до 1.22 милиона, но нуждата е за поне 1.5 милиона, което ще доведе до търсене. Еднофамилните къщи през тази година са достигнали 570 000 броя  и ще нараснат до 620 000 през 2017 г. Влизането на пазара на Милениум поколението ще поддържа нивата стабилни, смятат от Асоциацията.

„През последните няколко години строителството беше доминиращо  от многофамилните жилищни сгради, но се надяваме, че това е знак строителите да насочат вниманието си към еднофамилните“, казва Юн.

Експертите не очакват засиленото търсене да доведе до имотен балон, подобно на ситуацията отпреди няколко години. Все пак около 71% от Милениум купувачите споделят, че студентските им заеми все още им тежат. Потенциалните купувачи на първи дом днес са на възраст около 32 г., което е най-високата възраст от 2006 г. насам. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg