Молът „Американска мечта“ ще бъде завършен през 2018 г.

9382
Молът „Американска мечта“ ще бъде завършен през 2018 г.

Когато този мол отвори, той ще е най-оживеното място в САЩ. Така твърдят инвеститорите в Американска мечта през далечната 2003 г., когато проектът стартира. Думите са повторени през 2007, 2011 и отново преди няколко дни, през 2016 г.

Историята накратко

През 2003 г. Mills Corporation обявява началото на проекта Xanadu, разположен на общо близо 270 000 кв. м търговски и развлекателни площи в Ню Джърси. Той трябва да предлага на посетителите вътрешен басейн за сърф, ски писта, зала за концерти, стадион за бейзбол и дори цирково и клоунско училище.

Проектът трябва да създаде хиляди работни места и да носи по над 2 млрд. долара годишно в икономиката на Ню Джърси.

Mills Corporation обаче започва да изпитва финансови затруднения и през 2007 г. проектът е продаден на Colony Capital. Финансовите неволи за тях идват с фалита на Lehman Brothers и по този начин проектът спира отново, въпреки че в него вече са инвестирани над 2 млрд. долара.

Най-големите молове в България Четири от петте най-големи мола в България се намират в столицата

През 2011 г. губернаторът на Ню Джърси решава, че е време да се възстанови идеята за американската мечта. Новият строител 555 преименува проекта на American Dream Meadowlands и посочва, че той ще включва всичко предвидено до момента, но без цирковото и клоунско училище, но за сметка на това с добавени аквариум и виенско колело.

Разходите за довършването се очаква да възлязат на нови 1.7 млрд. долара, с което проектът ще се оскъпи до 3.7 млрд. долара.

Строителните дейности започват отново през 2013 г., но са спрени две години по-късно.

Осем месеца след последното (за момента) спиране на строителството и нови 1.15 млрд. долара под формата на облигационно емисия, проектът все още не е завършен.

Според Дон Чермезиан, чието семейство контролира Triple Five (555), проектът ще е готов през 2018 г., а към момента за около 70% от търговските площи има сключени договори за наем.

Проектът се очаква да предложи на посетителите на Ню Йорк и Ню Джърси общо 450 магазина, воден парк на DreamWorks, тематичен парк на Nickelodeon, Legoland, мини голф игрище, киносалони, корнер за храна и др. Строителят наскоро обяви, че ще има нужда от нови 1.5 млрд. долара, за да завърши проекта.

В радиус от 25 км от проекта в момента има други шест търговски центъра. Общите незаети търговски площи в тях са около 35%, като основна причина, според пазарните наблюдатели, са повишаващите се онлайн продажби.

Дали обаче проектът ще отвори през 2018 г., предстои да видим. И всъщност, чия мечта е това?

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg