Моловете в Джакарта, на чиито покриви са построени цели квартали

1939
Моловете в Джакарта, на чиито покриви са построени цели квартали

© Pixabay/Instagram

Покривите могат да са дом на страхотни градини, особено в наситена градска среда, където всяко налично пространство е използвано за живеене и търговски цели.

В много градове в Северна Америка, Азия и Европа, където пространството на открито е ограничено, архитектите и строителите превръщат покривите в детски площадки с басейни и зеленчукови градини.

Но в Джакарта, Индонезия, предприемач превръща покрива на търговски център в цял квартал с малки къщи, павирани улици, тенис корт и буйна зеленина.


Cosmo Park е кацнал десет етажа над земята, на покрива на Tallrin City Mall, в Централна Джакарта, но изглежда и се усеща като истински квартал, изграден на равнището на земята.

Разположени на 3 акра, на покрива са построени 78 двуетажни къщи, свързани с асфалтови улици, по които децата карат колела, а възрастните тичат или разхождат кучетата си.

Жителите могат да стигнат с колите си чак до покрива с помощта на рампа. Висока метална ограда обгражда периметъра, за да се избегнат инциденти, посочва Amusing Planet.

Обитателите на Cosmo Park смятат, че кварталът им е по-безопасен от обикновено предградие, защото е разположен на върха на сграда, но все пак не е толкова изолиращ, колкото да живеете в апартамент.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от LY (@soudainyy) на

Cosmo Park не е единственият квартал в небето на Джакарта. Има още един луксозен жилищен комплекс, наречен The Villas, който се намира на върха на Mall of Indonesia, в Северна Джакарта.

С население от над 10 милиона и три пъти повече в околностите, на града може скоро да му се наложи да изгради още квартали върху съществуващи сгради. Животът на земята става непоносим за мнозина заради периодичните наводнения през всеки дъждовен сезон.

Кои са градовете с най-много нови небостъргачи?Най-много нови небостъргачи са построени в китайския град Шънджън

Проблемът се задълбочава от факта, че Джакарта потъва, тъй като все повече подземни води се изпомпват за питейни, битови и строителни цели, а морското равнище в залива, в който е разположена столицата на Индонезия, се повишава всяка година.

Джакарта е сред най-гъстонаселените градове в света, наравно с Токио, с около 14 000 жители на квадратен километър. Но Токио и други мегаполиси в Азия растат вертикално. За разлика от тях, плътността на Джакарта се разпростира хоризонтално с еднофамилни къщи с ниска височина.

Подобно развитие води до недостиг на земя, което оставя малко място за достъпни жилища и паркове. По-малко от 10 процента от площта на града е разпределена за открити паркове и градини.

Поради тези и други проблеми в началото на май властите в Индонезия съобщиха, че планират да преместят столицата. Един от кандидатите за поста на Джакарта е Палангкарая, разположена на остров Борнео.

Решението дали това ще се случи ще бъде взето догодина.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg