МС даде имот и допълнителни 10 млн. лв. на Софийския университет

707
МС даде имот и допълнителни 10 млн. лв. на Софийския университет

© Pixabay.com

Правителството предостави безмъзмездно имот на Професионалната гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“ в София на Софийския университет „Свети Климен Охридски“ и му отпусна допълнителни средства в размер на 10 млн. лв. за 2018 г., съобщават от пресцентъра на МС.

Имотът, чието отнемане от гимназията по облекло беше потвърдено от правителството,  се намира на бул. Черни връх №37 и е с площ 9830 кв. м. Той се предоставя с построената в него четириетажна сграда на площ от 1175,74 кв. м. Предоставянето на имота ще даде условия за създаването на учебна база за обучение по предклиничните дисциплини на студентите от Медицинския факултет към университета.

През 2015 г., поради неизползването на пълния капацитет на сградата - собственост на гимназията, министърът на образованието и науката е определил държавен имот на ул. „Балша“ №2 за нов официален адрес на Професионалната гимназия по облекло, който да се ползва съвместно с Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн, считано от учебната 2018/2019 година. 

Част от допълнителните 10 млн. лв., които правителството отпусна на Софийския университет, ще се използва за поддръжката на сградите, които той стопанисва. Това са 18 сгради, които са обявени за недвижими паметници на културата - сред тях са централната сграда на Университета, Ректората, Университетска библиотека, сградите на Биологическия факултет, Факултетът по журналистика и масова комуникация, Богословският факултет и др.

Тези сгради, строени през XIX-XX век, са в тежко състояние по отношение на енергийна ефективност, инсталации, фасади и дограма. Те се нуждаят от неотложни ремонти и изискват сериозен финансов ресурс за експлоатация, стопанисване, ремонтни и реставрационни дейности. Стопанисването им през последните 9 години е сериозен проблем, въпреки че университетът непрекъснато търси допълнителни ресурси, както с проекти, така и с помощи.

Допълнителните средства са за поддръжка и благоустройство, консервация и реставрация, аварийни и текущи ремонти и изменения, опазване и стопанисване на сградите, обявени за недвижими паметници на културата от Националния институт за паметниците на културата (НИПК).

Друга част от средствата ще е за въвеждане на единна информационна система, която съгласно концепцията за развитие на университета би позволила да се оптимизират основните дейности и процеси и преосмисли тяхната цена, което да доведе до подобряване на финансовото състояние на институцията. Със системата ще се обхванат всички обучаеми, човешки ресурси, клиенти, доставчици и остойностяване на всяка дейност. Така ще се създаде възможност да се разширят предлаганите услуги и да се предлагат нови. Необходимите средства за обезпечаване на тези разходи са в размер на 1 млн. лева.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg