Над 4 млн. американци пропускат вноски по ипотечните си кредити

785
Над 4 млн. американци пропускат вноски по ипотечните си кредити

© Pexels.com

По-малко американци се обаждат на своите банки, за да молят за промяна в условията за изплащане на ипотечните си кредити, но жилищната индустрия все още не е вън от опасност.

Повече от 4.1 милиона собственици на имоти в момента са в процедури по отлагане на плащанията си, според последните данни на Асоциацията на банките, отпускащи ипотечни кредити.

Банките все още са подложени на натиск заради рекордния брой молби за облекчаване на условията по вноските, но има признаци, че перспективите пред собствениците на имоти се подобряват с отварянето на части от страната, пише MarketWatch.


Общо 8.16% от всички ипотечни кредити са били в процедура по отлагане или намалени вноски към 10 май. За сравнение, към 3 май те са били 7.91%, което е най-малкото увеличение от март насам. Молбите за отлагане или намаляване на вноските са намалели от 0.52% от всички ипотеки до 0.32%.

Темпът, с който собствениците на имоти подават молби за отлагане или намаляване на вноските, се забавя, но това не означава край на проблемите на ипотечната индустрия. Според публикуван наскоро доклад на Oxford Economics 15% от собствениците на жилища ще изостанат с месечните плащания по ипотечните си кредити.

Перспективите пред собствениците на имоти вероятно ще зависят от тяхната способност да се изправят на крака, особено при тези, които са изгубили работата си.

Добрата новина за банките, отпускащи ипотечни кредити, е, че загубите на работни места вследствие на коронавируса са концентрирани до голяма степен в сектора на услугите, според доклад на First American Financial.

Тъй като тези служители са нискоквалифицирани и нископлатени, е по-малко вероятно изгубилите работата си вече да са си купили жилища.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg