Най-старата структура в света, устойчива на земетресения

4184
Най-старата структура в света, устойчива на земетресения

© Pixabay

Природните бедствия, като наводнения, урагани и земетресения, винаги са се считали за „божи актове“, но въпреки това от векове нашите предци отказват да се преклонят пред гнева на по-висшите същества.

Дигите са използвани за защита на домовете от наводнения, а убежища са противодействали на природните стихии. Историческите и археологически изследвания разкриват, че древните цивилизации са имали стабилни познания за изграждането на устойчиви на земетресения структури.

В древен Крит, например, много сгради са направени от каменни блокове, свързани с дървени елементи, за да се внесе гъвкавост в иначе твърдата конструкция, която е предразположена към пукнатини, когато земята се разклаща.


Сградите също така са строени върху пясък или чакъл, които поглъщат вибрациите по време на земетресения. Храмът на Атина в Троя (1500 г. пр. н. е.) почива на плътна основа от пясък, както и дорийските храмове в Пестум (273 г. пр.н.е.).

В Древна Гърция и Персия разработват нова техника, при която различен материал, като керамика и глина, се поставя между земята и основата, така че когато земята се разклати, единият слой се плъзга върху другия и това минимизира щетите, причинени от земетресението.

Това е известно като изолация на основата и е едно от най-мощните средства за защита на конструкции от земни трусове и днес. В съвременните сгради строителните инженери използват различни системи, за да изолират конструкцията от тресящата се земя.

10 неща, които ще се случат, ако Земята спре да се въртиХората винаги са били очаровани от това, което би се случило, ако настъпи апокалипсис

Един от най-ранните примери за изолация на основата може да бъде открит в Кирската гробница в Пасаргад - столицата на Ахеменидската империя при Кир Велики (559–530 г. пр.н.е.), разположена в съвременен Иран. Въпреки че е управлявал огромна империя, която се е простирала от Средиземно море до река Инд, мавзолеят на Кир Велики е изключително прост и скромен.

Гробницата има груба кубична форма с размери 6 на 5 метра. Малка входна врата води във вътрешността й. Покривът е триъгълен. Камера е разположена на върха на пирамидална основа с шест големи стъпала. Всичко е направено от големи каменни блокове, посочва Amusing Planet.

Основата е изградена от няколко слоя варовик. Първият слой е направен от камъни, циментирани заедно с хоросан, състоящ се от смес от вар и пепел или пясък.

Горните слоеве са направени от блокове, които са свързани с метални пръти помежду си, но не и към основата. Това позволява горните слоеве да се плъзгат върху първия слой в случай на земетресение.

Очевидно е, че Кирската гробница е издържала на много земетресения през последните 2500 години, въпреки че няма данни колко силни са били те и дали са поставили на изпитание древната система на строителите й.

Всъщност, не е сигурно и че тази гробница е последното място за почивка на Кир Велики, тъй като тя е разграбена още в древността.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg