Недвижимите имоти във Великобритания с най-голям ръст през март от четири години насам

825
Недвижимите имоти във Великобритания с най-голям ръст през март от четири години насам

Цените на недвижимите имоти във Великобритания са се повишили най-много през март от близо четири години насам, посочиха изнесени днес данни.

Средните цени на имоти във Великобритания са се повишили с 6.7% през март на годишна база до 173 400 паунда, по данни на 3 500 агенти за недвижими имоти, публикувани във финансовото издание Bloomberg. Това бе и най-голямото им месечно повишение от юни 2003 година, сочат още данните.

До голяма степен ръстът в цените на недвижимата собственост са се предопределили от липсата на достатъчно по размер предлагане, на фона на продължаващия силен интерес от страна на купувачите.

Пазарът на недвижими имоти в Лондон за пореден път е бил водещ по ръст в страната, като ръстът на жилищните недвижими имоти в столицата се прехвърля и върху пазара на парцели там.

Повишението на имотите се предопределя от силното търсене от международни инвеститори, които са се облагодетелствали от доброто представяне на финансовите пазари и търсят диверсификация чрез инвестиране в недвижима собственост, уточняват специалисти.

През изминалата година работещите във финансовото сити 330 000 специалисти са получили рекордни възнаграждения, които заедно с бонусите са достигнали 8.8 млрд. паунда, по данни на Centre for Economics and Business Research Ltd.

До голяма степен повишението в цените се предопределя и от запазването на лихвите непроменено на ниво от 5.25% на годишна база на срещата на Английската централна банка по-рано през месеца.

Цените на луксозните жилища в един от най-скъпите градове в света - Лондон се повишиха през февруари с 31% на годишна база, което бе и най-силното им поскъпване от 28 години насам.

На месечна база през февруари цените на най-скъпите жилища в Лондон се повишиха с 2.6%, по данни на имотната агенция Knight Frank. През януари поскъпването им възлезе на 3%.

През последните две години цените на най-скъпите жилища във финансовата столица на Великобритания са се повишавали три пъти по-бързо от средния ръст в цените на жилищата в страната.

Анализатори от имотната агенция коментират още, че не биха се изненадали на ново повишение от 20% през настоящата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg