Неплатените наеми в САЩ може да достигнат 70 милиарда долара

869
Неплатените наеми в САЩ може да достигнат 70 милиарда долара

© Pixabay

Натрупаните неплатени наеми и сметки за битови задължения на американците може да надхвърли сумата от 70 милиарда долара през януари 2021 година, когато изтича мораториумът на правителството, временно забраняващ изгонването на хора от домовете им, съобщава Bloomberg.

Според експертите сумата на неплатените и закъснелите наеми може да надхвърли спешната помощ, която правителството смята да отпусне на затруднените домакинства през следващите седмици.

А ако законодателите не успеят да приемат новите мерки навреме, след Нова година може да се стигне до сценарий, от който много хора се страхуват - лавина от хора, които ще бъдат изгонени от домовете си посред зима и в разгара на пандемията от COVID-19.


Забавените наеми на домакинствата с ниски доходи в САЩ, възлизат средно на 6000 долара на домакинство. Това се равнява на наема за около три месеца и половина, според главния икономист на  Moody’s Analytics Марк Занди.

"Това са семейства с много ниски доходи. По всяка вероятност те вече са взели максималния размер заеми, на които могат да разчитат, включително от близки и приятели. Те нямат допълнителни ресурси", казва той.

Във вторник Белия дом излезе с ново предложение за еднократна помощ в размер на 916 милиарда долара, което включва и еднократни "чекове" на стойност 600 долара за социално слабите и безработните.

Данните на Националния съвет на имотните агенция в САЩ показват, че сумата на неплатените и забавените наеми през септември е достигнала 34 милиарда долара. Към момента между 7 и 14 милиона домакинства в САЩ са заплашени от възможността да останат на улицата.

Имотите в София с ръст от 2.5% за тримесечие. Какво да очакваме през 2021?Средната площ на закупените жилища е 92 кв.м. – нараства с близо 10 кв.м. от 81 кв.м. в края на 2019 г.


Наемодателите обаче също се опитват да избегнат най-негативния сценарий и се опитват да преговарят с длъжниците и да разсрочват плащанията доколкото е възможно. Но в полицейските бюра в страната молбите за изгонване на наематели се трупат непрекъснато, пише още изданието.

Мораториумът изтича на 31 декември и в случай, че не бъде удължен, заповедите за напускане на имотите ще започнат да бъдат прилагани.

От гледна точка на икономиката натрупаните неплатени наеми в размер на 70 милиарда долара не изглеждат толкова заплашително - едва 0.4% от брутния вътрешен продукт. Те обаче ще повлияят силно негативно на потребителските нагласи.

"Ако хората разберат, че правителството няма да ги подкрепи, в случай, че загубят работата си, то тогава дори и да имат препитание, те ще са много по-предпазливи", смята Марк Занди.

Може да се окаже, че през януари плащането на наема ще се окаже непосилна задача за милиони американци.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ааа!
# 0
19:12 | 11 December 2020
Да всъщност вече ги гонят от къщите.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg