Руската Дума ще разгледа поправки в Закона за държавните служители, с които ще се забрани на администратори, депутати, сенатори, военните на всички нива и структури, както и на техните семейства да притежават активи зад граница.

Който не се раздели с имота си, ще бъде глобен до 10 млн. рубли и дори може да бъде осъден на до пет години затвор, предвижда законопроектът.

По информация на в. „Ведомости”, към днешна дата над 100 руски държавни служители са обявили имущество в чужбина или по-точно в 26 държави.

Анализът на имотните им декларациите сочи България като най-популярната дестинация за купуване на имот.

1/3 една трета от всички декларирани задгранични имоти са именно в България и те основно са евтини и неголеми апартаменти, главно в морските и зимните курорти.

„България не се смята за елитен пазар, не можеш да я сравниш с Монако, Лондон или Ню Йорк. Тук се купува основно за почивка, практически няма проблеми чужденец да купи имот”, обяснява Георгий Качмазов от портала за имоти Tranio.ru.

По-заможните руснаци във властта купуват имоти в Италия, където цените също са до 10 пъти по-ниски, отколкото в руската столица.

Собственици са предимно сенатори, а се търсят вили в стил Медичи с голям земеделски участък, включващ лозе, маслинова горичка и т.н.

Предпочитана дестинация за инвестиция в имот е и Испания и по-точно Марбейя, Коста дел Сол и Пуерто-Банус, посочва БГНЕС.

Някои от руските държавни мъже приемат законопроекта, като отбелязват, че просто ще прехвърлят имотите си в чужбина на съпругите си.

Други обаче са категорично против, изтъквайки, че готвените промени ще са в противоречие с Конституцията на Руската федерация.