Около 19 500 фирми в сферата на строителството в Румъния са изпаднали в несъстоятелност или фалит от началото на тази година, тоест около 20 процента от компаниите, чийто основен предмет на дейност е строителството, съобщи електронното издание на румънския вестник "Адевърул".

Основните причини за това са неинкасиране на дължимите суми, недостатъчно финансиране на строителните работи, както и нежеланието на банките да отпускат кредити, твърди Лауренциу Плосчану, председател на Румънската асоциация на строителните предприемачи. Според анализатори основна грешка на фирмите от този сектор е, че разчитали твърде много на кредитиране от страна на банките.

Плосчану посочва, че през 2009 г. на пазара в Румъния е имало 100 000 фирми с предмет на дейност в строителния сектор. "В момента на присъединяване към ЕС очаквахме строителните фирми да се сринат, защото така се случи в други страни като Полша и Чехия. Но при нас не стана така. За съжаление през 2009 г. има 19 500 фирми с основен предмет на дейност в сферата на строителството, които са в несъстоятелност", казва Плосчану.

Източник: БТА