400 имота в цялата страна са проверявани от НАП в рамките на акцията за проверка на законността на имотите. Около 10 хил. са новодекларираните имоти по време на протичането на тази проверка. Това каза Красимир Стефанов, директор на НАП по време на пресконференция за представяне на резултатите от направена проверка за законността на имоти в София.

Стефанов припомни, че тази акция за проверка на законността на имотите е от преди два месеца и е осъществена заедно с Авиоотряд 29.

„В последните години е ултрамодерно скъпо струващо имущество да бъде декларирано, че се използва от фирми. Три групи нарушения се откриват - при закупуването на луксозни имоти, които се ползват за жилищни нужди, се декларират като фирмени, всички режийни разходи се декларират като фирмени разходи, физически лица, които не са декларирали разходи, са закупили луксозни имоти.

За последните два месеца има 150 случая, при които имоти, които се водят като фирмени, са продадени на физически лица. Само в тези случаи данъчният резултат е 10-11 млн. лв.

Идентифицирани са 400 имота в НАП, като са възложени 200 проверки - 50 на юридически лица и 150 проверки на физически лица", каза Стефанов. Всички резултати ще бъдат изпратени в Прокуратурата и където има нарушения, ще се прилага законът.

Източник: Фокус