Над 100 имота, всеки с начална цена от над 1 милион евро, предлага пазарът на недвижими имоти в София. Част от тях са луксозни къщи в покрайнините на столицата, други са бивши посолства, разположени в центъра на града, трети се причисляват към архитектурните паметници, показва справка на сайта за недвижими имоти imot.bg.

“Допреди половин година изборът на масивни постройки около София на цени над 1 млн. евро бе малък. Сега една от индикациите, че пазарът на недвижими имоти не само се възстановява, но вече отчита и ръст, е луксозният сегмент”, отбелязва Милена Богданова от интернет платформата, цитирана от вестник "Труд".

Освен на луксозния сегмент, брокери отчитат съживяване на пазара на апартаменти ново и старо строителство. “Младост”, “Център” и “Люлин” са трите най-търсени района в София за покупка на жилище през цялата 2015 г. и първите месеци на 2016 г. Това показва проучване на агенция за недвижими имоти “Адрес”, изготвена за “Труд” на база реално сключени сделки.

Кварталите “Дружба”, “Манастирски ливади”, “Овча купел”, “Надежда”, “Лозенец”, “Изток”, “Изгрев” и “Витоша” допълват топ 10 на районите с най-много продажби на жилища.

Ако добрата инфраструктура, развитието на метрото, Бизнес парк-София и много търговски вериги са основна притегателна сила за купувачите в четирите части на “Младост”, то конкурентните цени, мащабното развитие на новото строителство и бързите метровръзки с центъра на София правят мегаполиса “Люлин” привлекателен за много жители на столицата с ограничен бюджет”, коментира маркетинг-мениджърът на компанията Калоян Богданов.

Метрото, ремонтът на булевард “Ломско шосе” и новото лице на района около Централна гара са основните фактори, които превръщат жк “Надежда” в добро място за живеене за друга част от столичани.

От компанията отчитат и 20% ръст на запитванията за сделки в София в първите месеци на 2016 г., в сравнение със същия период на предходната година. Според Богданов раздвижването на активността на пазара на имоти се дължи на редица фактори, сред които падащите лихви по депозити, все по-достъпните ипотечни кредити, отпускани от кредитните институции, конкуренцията между банките и умереният ръст на доходите на населението.

“Цените по квартали в София варират от 700 до 3000 евро и зависят от редица компоненти”, отбелязва Богданов и прогнозира ръст в цените на имотите в София в рамките на 10% през текущата 2016 г., в сравнение с 2015 г. По думите му новото строителство ще бъде във фокуса на интереса през тази година, тъй като новите проекти отговарят в по-голяма степен на нуждите на купувачите.

Купувачите - млади хора със стабилен бизнес

Продажбите на жилищни имоти в София от началото на годината досега са нараснали почти двойно спрямо същия период на 2015 г., отчита агенция Bulgarian Properties. Според консултантите това се дължи най-вече на повишения брой сделки с жилища ново строителство, които за тази година са около 50% от общия брой продажби в столицата.

"За сравнение, новото строителство за периода януари-март на 2015 г. е едва около 15% от продажбите в София", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията. Купувачите са предимно млади семейства и хора над 40 години със стабилен бизнес и доходи, които купуват както за собствено ползване, така и за инвестиция. Нерядко покупките са и от българи, живеещи в други градове на страната, както и в чужбина“, обобщават от Bulgarian Properties.

Руснаците търсят евтини жилища в Лондон

Руските и китайските купувачи, които помогнаха на пазара на луксозни жилища в центъра на Лондон да достигне нови висоти, сега се насочват към по-евтини райони на града, коментира Financial Times. Пренасочването отбелязва промяна в настроенията на тези, които търсят да купят жилища в Лондон, като инвестициите след покупките на къщи за няколко милиона паунда рязко са се понижили. Търсенето остава силно на пазара за по-евтини апартаменти и къщи, стимулиран от вътрешно търсене.

Пазарът в Берлин пред прегряване

Пазарът на имоти в Берлин още не е прегрял като в Лондон, но определено жилищният пазар в Германия набира инерция, пише Bloomberg. Пазарът в страната не изглеждаше обещаващо предвид нежеланието на германците да купуват и изявеното им предпочитание да живеят под наем, както и демографската картина, посочва информационната агенция.

Със спада на лихвите по ипотеките обаче, както и със стремежа на чуждестранните купувачи да търсят безопасност, тенденцията като че ли се променя. Решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да разшири стимулите си за икономиката може допълнително да подклади активността. Цените на жилищата в Германия са нараствали с по над 5 на сто годишно през последните пет години, сочат данни на швейцарската банка UBS.