Бум на публичните разпродажби на имоти отчитат частните съдебни изпълнители. От седмица на седмица статистиката в сайта на камарата става все по-тъжна.

Вчера бяха публикувани обяви за 1174 предстоящи търга, в понеделник предложенията бяха още повече - 1250. Обикновено в последните месеци броят на разпродажбите се движеше между 750 и 800.

Ръстът на публичните продажби съвпада с пика на лошите и преструктурирани кредити. По данни на БНБ за март 12.05% от жилищните заеми са проблемни. Общият обем на лошите и преструктурирани кредити е 4.87 млрд. лв., от които 3.36 млрд. лв. са натрупани в последните 12 месеца.

"От началото на 2010 г. има увеличение на имотите, обявени за продан. Бройката трайно премина 1000. На годишна база ръстът е около 10%. Във Велико Търново винаги е имало работа, но за първи път областта е толкова напред в класацията", коментира Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Според Дичев банките засега следват политиката си от 2009 г. Които са имали гъвкава политика преди, продължават да пускат имотите на реални цени. А по-консервативните институции още държат по-високи оценки и съответно по-трудно си реализират обезпеченията.

Най-много оферти за разпродажби на имоти има в София - 175. Изненадващо следва Великотърновска област (124 оферти), като изпреварва по-големи райони като Бургаския - 106, Русенския и Старозагорския - по 91, и Добричкия - 79.

"Велико Търново е напред поради две причини. Тук се продават много недовършени строежи. Те са собственост на фалирали строители или на предприемачи на ръба на фалита, които не могат да връщат задълженията си. Току-що се връщам от опис на два такива блока с общо 40 жилища в тях", коментира Виктор Георгиев, частен съдебен изпълнител от Велико Търново.

Другата причина за бума на разпродажби е, че преди кризата болярският град беше станал един от най-скъпите в страната. Определено имаше надценяване на имотите. И физически лица, които са купували на по-високи цени, сега имат проблеми с връщането на заемите, каза Георгиев.

В Бургас е най-скъпият имот от цялата страна - фабриката "Метални изделия". Съдия изпълнител няколко пъти пробва да продаде завода, като цената падна от 29.8 млн. на 16.8 млн. лв. Най-ценното в активите на предприятието е прилежащият терен - 77.5 дка в промишлена зона "Победа".

На обратния полюс е Св. Влас. Там се продава маломерен апартамент на партерен етаж (26 кв. м) за 11 500 евро.

Във Варна най-скъпият имот е терен с площ 1825 дка в район "Приморски парк", местност Горчивата чешма. Парцелът върви с малка двуетажна сграда от 40 кв. метра. Закъсалият собственик на имота е фирма "Интерлинк БГ".

За удовлетворяване искането на Банка ДСК на продан е изкаран малък хотел с бистро в района "Манастирски рид", собственост на "Хотел Войников". Обектът с площ 585 кв. м се продава при начална цена от 353 250 лв.

Продават се 56 имота в Благоевградско. Сред пострадалите има и английски граждани, закупили ваканционни имоти в Банско и околността. В Банско също има изгодни оферти - апартамент с площ 50 кв. м се продава при начална цена от 16 870 евро.

В Ловеч, Смолян и Ямбол няма нито една обява за публична продан.

"Очаквам броят на разпродажбите да се задържи на високо ниво предвид негативните процеси в икономиката", прогнозира Георги Дичев.

Източник: в. Труд

Станете наш почитател във Facebook