Статистиката сочи, че общият обем на пазарът на Европейския фасилити мениджмънт (управление на сгради) се изчислява на приблизително 655 милиарда евро.

В България пък пазарът се оценява на около 1.13 милиарда евро. От тях 64% са за вътрешни услуги, предоставени директно от фасилити дружествата и 36% са за услуги на аутсорсинг - т.е. пари, които отиват в компании подизпълнители на различни дейности. Това са само част от данните, които ще бъдат дискутирани на предстоящата Фасилити мениджмънт конференция, която ще се проведе в София на 14 и 15 октомври тази година с медийната подкрепа на Profit.bg.

Средствата за поддръжката на една сграда и това как те могат да бъдат оптимизирани, ще бъде фокусът на една от темите, по които водещи предприемачи в сферата на недвижимите имоти ще дискутират на конференцията. Статистиката сочи, че експлоатацията на сградата на практика е близо 4 пъти по-скъпа от самото строителство на обекта.

„Разходите за строителство представляват едва 20% от жизнения цикъл на сградата, докато цели 76% от средствата отиват за поддръжка и експлоатация", коментира Бисера Иванова, изпълнителен директор на Фасилити Оптимум България.

„Затова е ключово за всеки инвеститор да предвиди тези разходи и да ги оптимизира навреме, като включи фасилити мениджмънта още на етапа на проектиране", допълва Иванова.

"По време на криза, когато пазарът върви надолу, делът на фасилити бизнеса у нас расте с 35% на година", разказва пък Антон Гинчев, Фасилити мениджър Ten Brinke Asset Management. "Формулата на успеха е в това, че фасилити бизнесът пести средства на компаниите, които потребяват услугата", допълва Гинчев.

Професионалното поддържане на сградите и създаването на продуктивно работно място за служителите ще бъдат сред ключовите теми. Компаниите, занимаващи се с фасилити мениджмънт, се грижат за създаването на комфортна среда за обитателите на дадена сграда. Фасилити услугите започват от поддръжката на сградните инсталации и грижата за безопасността и стигат до цялостното почистване на помещенията. Работещите в областта имат за цел да осигурят най-доброто изпълнение на всички дейности, свързани с цялостната поддръжка и управление на сгради.

Световната практика сочи, че добрата работна среда е един от 8-те ключови фактора за мотивация на служителите. При липсата й пък над 1/3 от тях прекарват значителна част от деня си в непродуктивна дейност.

„Фасилити мениджмънтът е тясно обвързан и с екологията", коментира Николай Минков, управител на Юкономикс, един от организаторите на октомврийския форум.

„По тази причина тазгодишното издание на конференцията ще наблегне и на влиянието на зелената идея - от архитектурата и строителството до ежедневното почистване с препарати, които имат минимално вредно влияние върху работещите и околната среда".

Една от най-важните роли на фасилити услугите е свързана с потреблението на енергия. Над 40% от произвежданата по света енергия отива за поддръжка на сградния фонд - климатизация, почистване, захранване, осветление и други.

Това прави работата на фасилити компаниите отговорна за екологичното равновесие в цял свят.

Форумът ще събере както гости от областта на строителството, архитектурата, финансите и недвижимите имоти, както и водещи специалисти с опит в сферата на фасилити мениджмънта от страната и света.